Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: 7 deputați din PLDM anunță că votează un premier democrat

parlamentMoldova

Șapte deputați PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat, au anunțat că vor vota un guvern de un premier democrat, deci se alături noii majorități parlamentare.

Cei șapte, potrivit deschide.md, sunt Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goța.

Totodată, parlamentarii în cauză au dat o declarație prin care explică gestul lor:

”(...)În interiorul Partidului Liberal Democrat din Moldova, opiniile s-au divizat, cu regret, în două: o parte care susține scenariul opoziției și al unor eventuale alegeri anticipate și o alta, care consideră că trebuie să participe la formarea majorității parlamentare. Ținând cont de angajamentele făcute în timpul campaniilor electorale anterioare, inclusiv din 2014, de crizele politice fără număr din ultimii șase ani, dar și de recomandările partenerilor externi, declarăm că susținem formarea unei majorități parlamentare în scopul implementării Agendei de Asociere și continuării cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Conștientizăm divizarea opiniei publice la acest subiect. Însă, considerăm că oferirea unei stabilității politice ar permite Republicii Moldova depășirea ciclurilor continue de crize politice din ultimii ani, implementarea promisiunilor făcute, readucerea ordinii în structurile de stat, dar și oferirea unei speranțe de dezvoltare pentru Moldova. Momentul politic actual impune politicienii mai mult ca niciodată să plaseze cu adevărat interesele și a bunăstarea oamenilor deasupra interesului politic și de partid. Suntem convinși că Republica Moldova trebuie să aibă un guvern format. Doar participând la această majoritate putem influența deciziile privind direcția de dezvoltare a țării. Dincolo de interesele politicianiste, de jocurile de imagine și de poziționarea politică, de încercările precedente, din start știut eșuate de formare a unui guvern, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de stabilitate, siguranță și de speranța unei schimbări reale spre mai bine...Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goța”, este o parte din declarația celor 7.

Conform unei hotărâri a CCM, dacă se constituie o majoritate clară în Parlament, președintele este obligat să țină cont de acea majoritate.

„Astfel, în cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, Președintele Republicii Moldova desemnează candidatul susținut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o anumită candidatură pentru funcția de Prim-ministru şi cu notificarea oficială în adresa Președintelui Republicii Moldova.”

Citește și Republica Moldova, în pragul unui blocaj politic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.