Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova a semnat Acordul de comerț liber cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb

EFTA
EFTA

În prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, și a vicepremierului Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost semnat Acordul de Liber Schimb cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb - EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, încheierea Acordului va consolida cooperarea economică între state, va facilita comerțul cu bunuri și servicii, va reduce taxele vamale pentru exportul unor produse agricole moldovenești, iar țara noastră va elimina toate taxele vamale la importurile de produse industriale. Documentul cuprinde, de asemenea, prevederi legate de comerțul electronic.

Șeful Guvernului de la Chișinău a apreciat acest moment ca fiind unul istoric în dezvoltarea relațiilor cu țările participante. Dorin Recean a declarat că documentul va aduce numeroase beneficii țării noastre, cum ar fi: mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali, stabilitate economică și integrare mai bună pe piața europeană.

„În pofida multiplelor crize cu care se confruntă țara noastră, căutăm noi piețe de export pentru produsele moldovenești și noi oportunități pentru oamenii de afaceri. Semnarea unui astfel de acord consolidează legăturile economice dintre Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională și transmite un mesaj clar partenerilor noștri - Moldova respectă principiile comerțului echitabil și promovează un mediu transparent și previzibil pentru tranzacțiile comerciale transfrontaliere”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Negocierile Acordului au fost precedate de o Declarație comună privind cooperarea, semnată în noiembrie 2017, iar în perioada martie 2021 - martie 2023, au avut loc cinci runde complete de negocieri și mai multe sesiuni de discuție la care au participat țările vizate.

„Semnarea acordului cu țările AELS deschide porțile pentru produsele moldovenești într-un mediu comercial de înaltă calitate, oferind acces la un segment de consumatori divers și dispus să plătească prețuri premium pentru bunurile de calitate superioară. Aceasta oferă un potențial imens de creștere pentru exportatorii moldoveni și poate genera venituri semnificative pentru economia țării”, a spus Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, valoarea importurilor și a exporturilor dintre Republica Moldova și statele AELS a fost de 122,84 milioane de dolari.

Până în prezent, Asociația Europeană a Liberului Schimb a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.