Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova - butoiul cu pulbere al regiunii

moldova

Partidul Liberal Reformat din cadrul coalitiei de guvernare de la Chisinau a blocat în ultimul timp activitatea executivului condus de premierul Iurie Leanca, conditionând prezenta sa la sedintele de guvern de demiterea a doi ministri adjuncti delegati, membri ai acestui partid, de la ministerele Mediului si Tineretului si Sportului, informeaza media de peste Prut.

Demisia acestora este ceruta din motiv ca ei subscris unui gest de fronda al deputatului liberal reformator Ana Gutu, prin care ea a solicitat partidului din care face parte retragerea din cursa electorala.
Blocajul instituit de catre Partidul Liberal Reformator în activitatea guvernului moldovean a pus în pericol adoptarea mai multe hotarâri de guvern, decizii necesare în procesul de administrare al statului moldovean în perioada de dinaintea alegerilor din 30 noiembrie.
Aceasta miscare a liberalilor a generat critici dure din partea unor comentatori locali, care considera ca în acest mod partidele de dreapta joaca în alegeri împotriva Uniunii Europene.
'Daca nu ne pasa de integritatea teritoriala a Republicii Moldova, am putea sa ne gândim macar la integritatea noastra fizica. Pentru asta, ar trebui sa încercam sa asiguram o majoritate convenabila în viitorul parlament al partidelor: Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) si Partidul Liberal (PL)', scrie Pavel Paduraru în ziarul Timpul.
Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, tragea un semnal de alarma într-un discurs recent cu privire la viitoarele alegeri parlamentare: 'În perspectiva în care (...) nu va exista o majoritate clara, apare pericolul ca unii actori politici sa se foloseasca de moment si sa provoace destabilizarea situatiei în tara. Realitatea este ca astazi se doreste împiedicarea crearii majoritatii parlamentare, instalarii (noului) guvern si într-un final provocarea dezordinilor în masa, prin incitarea unor grupuri de populatie împotriva altora', a afirmat el.
O astfel de întorsatura a alegerilor parlamentare din acest an ar duce si la dezghetarea conflictului transnistrean si ar arunca în aer toata regiunea, estimeaza, într-un comentariu, postul de radio Vocea Basarabiei.
Potrivit canalului media citat, un asemenea scenariu ar conveni doar unui singur actor regional - Federatia Rusa. Conform acestui scenariu, formatiunile politice nemultumite de rezultatul alegerilor ar putea provoca dezordini în masa, care sa culmineze cu împuscaturi la Nistru si ar permite strategilor de la Kremlin, prin intermediul fortelor si armamentului dislocat în regiunea transnistreana, sa prinda în cleste Ucraina.
În conditiile în care Federatia Rusa ameninta securitatea regionala, singura solutie este mentinerea Moldovei pe actualul curs de dezvoltare - apropierea de Europa, estimeaza comentatorul postului de radio citat.
Experti ai Ministerul de Interne si ai Serviciului de Informatii si Securitate ar trebui înca de pe acum sa evalueze si sa analizeze toate posibilele provocari, inclusiv cele privind eventualitatea unor proteste în urma alegerilor parlamentare, potrivit acestuia. 'Daca sare în aer butoiul cu pulbere de pe Nistru, aceasta va reprezenta scânteia care va aprinde întreaga regiune. Exact pe asta mizeaza strategii de la Kremlin', considera comentatorul de la Vocea Basarabiei.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.