Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova, cimitir de mașini. Peste 80% din parcul auto este mai vechi de 10 ani

APIA
masini

Peste 80 la sută din autovehiculele înregistrate în Republica Moldova sunt mai vechi de zece ani, iar cifra este în creștere de la an la an.

Datele au fost publicate de Agenția Mediului într-un proiect privind gestionarea deșeurilor. Specialiștii susțin că situația este gravă și poate atinge cote alarmante dacă autoritățile nu vor întreprinde de urgență acțiuni, transmite publika.md.

Potrivit datelor celui mai recent raport, realizat de Agenția de Mediu, în Republica Moldova sunt înregistrate aproape un milion de autovehicule.

Peste 80 la sută dintre acestea sunt mai vechi de zece ani. 12 procente au între cinci și zece ani și doar cinci la sută dintre mașinile din țară noastră au până la cinci ani.

În document se mai arată că parcul auto național crește anual cu circa 30.000 de unități de transport. Astfel, conform datelor colectate de Agenția de Mediu, în perioada 2004-2018, numărul de autovehicule a crescut de peste două ori.

Specialiștii spun că numărului unităților de transport mai vechi de zece ani va crește și în perioada următoare, deoarece legislația permite acest lucru.

"În următorii cinci-șapte ani o să avem aproape 95 la sută din automobile cu termenul de exploatare trecut. Noi deja suntem într-o stare catastrofală, trebuie urgent de întreprins măsuri.

Dacă politicul s-ar da într-o parte și ar da voie la specialiști să se ocupe cu reglementarea importului, dacă se vor introduce standarde euro 5, euro 6 în țară situația s-ar schimba și asta e posibil în timpul imediat", a relatat Constantin Beresteanu, directorul executiv al Asociației Importatorilor de Automobile.

Mecanicii auto avertizează că mașinile mai vechi de zece ani costă mai puțin, însă scot mai mulți bani din buzunar ulterior.

"Timpul se expune radical asupra vieții mașinilor și asta presupune că trebuie să viziteze mult mai des service-ul. Trebuie să fie clar că asta presupune mult mai multe costuri decât ar fi la o mașină nouă.

Vorbim în cazul dat de motor și partea de șasiu. Pe de altă parte pe clienți îi avantajează prețul cu care cumpără aceste mașini, de asta avem ce avem", a menționat Vadim Rașcu, tehnician, service auto.

Și ecologiștii trag un semnal de alarmă. Ei spun că în ultimii ani Republica Moldova s-a transformat într-un cimitir de mașini vechi.

"Emisiile care provin de la motoare sunt mai nocive la mașinile vechi. Acum nicio zi în Chișinău calitatea aerului nu corespunde normele sanitare. La aceste mașini necesită să fie schimbate piese, diferite părți ale lor și se creează o cantitate enormă de deșeuri. Mii de tone de deșeuri sunt aduse la noi în Chișinău", a spus  Vladimir Garaba, ecologist.

Amintim că de la întâi ianuarie 2021 în țara noastră pot fi importate mașini mai vechi de 10 ani. Totuși, autoritățile au majorat taxele de import, iar sumele date pentru devamare cresc proporțional pentru fiecare an de vechime al autovehiculelor, dar și puterea motorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.