Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Dodon pus la colț de Filip

Pavel Filip

Puține lucruri mai surprind pe observatorii scenei politice din Republica Moldova. Și totuși unul dintre acele lucruri s-a întâmplat.

Anume, Guvernul Republicii Moldova a decis trimiterea unui contingent de militari la pregătire într-un exercițiu comun din Ucraina, după cum informează Timpul. Deși în mod tradițional pentru aceste deplasări de forțe se cerea acordul președintelui de data asta nu a mai fost cerut.

De la venirea la putere, Igor Dodon s-a folosit de proceduri pentru a împiedica participarea trupelor moldovenești la orice exercițiu militar care nu include Rusia... adică la orice exercițiu militar.

Amintim că Rusia menține trupe în mod ilegal pe teritoriul provinciei moldovenești transnistrene. Președintele Dodon este mult mai confortabil cu această invazie de facto decât predecesorii săi.

Motivele recentului conflict instituțional sunt două. Pe de o parte guvernul argumentează că, prin neparticipare Republica Moldova, ar pierde 5 milioane de lei moldovenești (aproximativ un milion de lei românești). Nu este mult după standardele noastre dar pentru armata moldoveană acești bani contează.

Celălalt motiv este amenințarea rusă. După invazia Crimeei și a Donbasului, Rusia se comportă din ce în ce mai mult ca o putere agresivă. Această problemă este recunoscută deschis de către voci din armata moldoveană:

„Noi suntem într-o amenințare permanentă a Kremlinului că dacă nu facem așa cum doresc ei – nu mergem pe linia Uniunii Vamale, Uniunii Euroasiatice – atunci noi o să o pățim”, a declarat ieri generalul Ion Costaș, preluat de Deschide.md.

Din fericire pentru Republica Moldova, ea este înconjurată de NATO și Ucraina, care nu apreciază nouă politică rusă și care pot să ofere un tampon între Rusia și Republică, după cum s-a văzut în timpul vizitei eșuate a vicepremierului rus Dimitri Rogozin.

În aceste condiții, singura soluție rațională pentru guvernul moldovean este apropierea cât mai strânsă de NATO și de țări pro-NATO precum Ucraina. Președintele Dodon încearcă să oprească această orientare dar îi lipsesc pârghiile de acțiune și va fi din ce în ce mai mult pus la colț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.