Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova e aproape de implozie! Curtea Constituțională aruncă în aer jocurile și se încearcă forțarea de alegeri prezidențiale anticipate

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis sâmbătă o nouă decizie, care vizează ședința parlamentară convocată la ora 12.30 de către Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), relatează site-ul deschide.md.

Conform deciziei emise sâmbătă, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.

  • „Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule”, se menționează în documentul emis de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Deputații Blocului ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, au convocat o ședință a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunțat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului. „Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a spus el.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții.

Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezultă că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

În același timp, Partidul Democrat a cerut demisia președintelui Igor Dodon pe care l-a acuzat de tentativă de trădare de țară și a anunțat proteste de stradă. PD din R.Moldova cere prezidentiale anticipate la pachet cu alegeri parlamentare anticipate.

PDM a zis că Dodon ar fi încercat să negocieze cu partidele măsuri anti-naționale si au citit lista propunerilor facute de Dodon:

  • Păstrarea statutului neutralității R. Moldova
  • Acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova
  • Interzicerea tuturor mișcărilor unioniste
  • Discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea realțiilor economice, adică discuții pe revizuirea Acordului de Asociere cu UE
  • Dodon și socialiștii solicitau schimbarea Constituției R. Moldova
  • Șeful statului vroia să aibă toate competențele, inclusiv control asupra SIS

Citește și: SURPRIZĂ TOTALĂ Meteorologii au emis prognoza meteo pentru întreaga vară .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.