Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și Turica au semnat cinci noi acorduri bilaterale, în prezența președintelui Recep Erdogan și a premierului moldovean Pavel Filip

Igor Dodon Recep Tayyip Erdogan
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate, iar transportatorii de mărfuri nu vor mai avea nevoie de autorizaţii pentru a tranzita Turcia, în conformitate cu prevederi ale celor cinci noi acorduri bilaterale semnate miercuri, la Chişinău, în prezenţa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a premierului moldovean Pavel Filip, informează joi IPN şi Radio Chişinău, informează Agerpres.

Astfel, cetăţenii ambelor ţări vor putea călători dintr-un stat în altul doar în baza buletinului de identitate. Aceştia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeaşi perioada de şedere ca şi în cazul paşapoartelor. De asemenea, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două ţări fără autorizaţii de transport, fapt ce va facilita transportul de bunuri pe teritoriul ambelor state. 

Un alt acord semnat prevede ca militarii din ambele ţări vor fi instruiţi la locul de muncă, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciţii comune şi alte activităţi sociale şi culturale. 

Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizaţii de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea unor schimburi de experienţă în domeniul siguranţei în sport, în scopul organizării de evenimente sportive comune, dar şi a promovării femeilor în sport. 

De asemenea, a fost semnat un memorandum cu privire la modul de administrare a liceului moldo-turc "S. Demirel' din localitatea Congaz. Memorandumul prevede condiţiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanţarea şi scutiri de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului. 

Potrivit premierului Pavel Filip, actualmente se atestă o evoluţie ascendentă a dialogului bilateral, ceea ce se datorează în mare parte discuţiilor anterioare dintre cele două părţi. La rândul său, preşedintele Turciei a apreciat semnarea celor cinci protocoale şi s-a arătat convins că relaţiile dintre Turcia şi Republica Moldova se vor consolida. 

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.