Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova îi răspunde și invită Ambasada Rusiei în centrul Chișinăului să viziteze vagoanele cu care românii au fost deportați în Gulagurile sovietice

deschide.md
vagoane gulag expozitie

Ministerul de Externe al Republicii Moldova invită reprezentanții Ambasadei Rusiei de la Chișinău să viziteze vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă despre crimele comise de sovietici în R. Moldova. Declarația vine ca reacție la comentariile anterioare ale reprezentanței diplomatice ruse, conform deschide.md.

În ultimele zile, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate. Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea. Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră. Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag” a comentat MAEIE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale R. Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră.

Anterior, Ambasada Rusiei la Chișinău a acuzat autoritățile moldovenești de rusofobie în legătură cu amplasarea vagoanelor, simbol ale deportărilor staliniste, în PMAN. De asemenea, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat Mitropolia Basarabiei că răspândește falsuri despre Biserica Ortodoxă din Moldova pentru a atrage preoții aflați în subordinea sa. De asemenea, portavocea MID-ului rus a acuzat Chișinăul că ar ține partea Mitropoliei Basarabiei în această dispută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.