Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova merge pe modelul german! Partidele politice să fie finanțate în funcție de sumele oferite de către donatori

facebook.com
alegeri moldova

Reprezentanții societății civile din Republica Moldova propun autorităților modelul german de finanțare a partidelor politice de la bugetul de stat. Modelul prevede nu doar finanțarea formațiunilor în funcție de performanța la alegeri, ci și în funcție de sumele oferite de către donatori. Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, spune că un astfel de model va asigura o echitate sporită la finanțarea partidelor de la bugetul de stat și va împiedica formațiunile să recurgă la finanțări dubioase, notează IPN.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, califică drept binevenită decizia Parlamentului de a priva de dreptul de a candida la alegeri persoanele care au statut de învinuit, bănuit sau inculpat, au fost excluse anterior din cursa electorală urmare a încălcării principiului transparenței sau se află în lista sancțiunilor internaționale. Potrivit lui Igor Boțan, legislația electorală poate fi modificată cu puțin timp înainte de alegeri, dacă modificările sunt în favoarea cetățenilor.

Parlamentul a introdus această modificare în favoarea cetățenilor. Există o regulă de aur, să nu schimbi regulile de joc ca să nu-i iei prin surprindere pe cei care participă la aceste alegeri, pe de o parte pe concurenții electorali, pe de altă parte – pe alegători. În privința unor concurenți electorali, în iunie, a avut loc modificarea legislației care prevede lipsirea de dreptul de a candida a peste 700 de oameni, însă prin modificarea recentă acest număr a fost micșorat de șapte ori. Deci, s-a mers în întâmpinarea cetățenilor și acest lucru nu poate fi considerat ca un pas negativ. Un scrutin este despre idei, proiecte, nu despre cine pe cine mituiește pentru a vota într-un fel sau altul. A existat o evoluție, dar e foarte tristă, inițial se vota pentru orez sau ulei, acum am ajuns la o mituire mult mai pregnantă, lucru care s-a reflectat și în hotărârea Curții Constituționale”, a spus Igor Boțan în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

De asemenea, expertul spune că pentru a stopa fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice și campaniilor electorale trebuie revizuită modalitatea de finanțare a formațiunilor de la bugetul de stat.

Împreună cu colegii din Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte am venit cu propunerea de a examina modelul german de finanțare de la bugetul de stat, care presupune că banii nu se dau doar proporțional cu numărul de voturi obținut la trei scrutine - local, parlamentar și prezidențial, ci banii bugetari se împart în mai multe coșuri. Dintr-un coș se oferă bani proporțional cu numărul de voturi obținute, din alt coș se oferă fonduri proporțional cu suma adunată din donații. Deci, partidul este pus în situația să găsească donatori pentru activitatea sa. Trebuie de reflectat la modul în care sunt finanțate partidele pentru că în caz contrar le scăpăm la cheremul sacilor cu bani, care pot să aranjeze lucrurile astfel încât să avem instituții capturate”, a mai spus directorul executiv „ADEPT”.

Potrivit legii, partidele politice beneficiază anual de subvenții de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Banii sunt alocați în baza următoarei formule:

- 30% - proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;

- 30% - proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;

- 15% -proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

- 7,5% - proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

- 7,5% - proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor locale; - 5% - proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

- 5% - proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.