Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova nu mai vrea gaz din Rusia: Malul drept nu are nevoie de gaze de la Gazprom

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, vine cu detalii în cazul reluării importului de gaze de la Gazprom anunțată ieri de compania Moldovagaz. Parlicov declară că malul drept al Nistrului nu are nevoie de gaze rusești și că ar trebuie consumate gazele stocate de Energocom, oferind astfel companiei posibilitatea de achiziționarea a gazului la prețuri avantajoase, conform deschide.md.

„Noi, pentru malul drept, pentru moment, nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Avem gaze, avem stocuri create special pentru securitate prin Energocom și acest gaz, în mod normal trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Poziția a fost comunicată Moldovagaz și mai departe este decizia lor. Sunt sigur că ei vor lua o decizie în favoarea noastră a tuturor”, a declarat Victor Parlicov.

Parlicov a specificat că de la Gazprom, în ultimele patru zile, au fost consumate 4 milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț similar celui de la Energocom „puțin peste 1000 de dolari per metru cub”.

Victor Parlicov declară că Energocom vinde gazul mai ieftin decât Moldovagaz

Ministrul a insistat pe procurarea și consumul gazelor de la Energocom, explicând că aceasta va apropia momentul în care consumatorii vor putea benficia de gaze la prețuri mai mici.

„Trebuie să cumpărăm acest gaz de la Energocom din mai multe motive. Primul ar fi că stocurile formate de Energocom au o valoare, gazul trebuie consumat, banii pe care îi plătesc consumatorii pentru acest gaz dau posibilitatea Energocom să aibă bani si să beneficeze de conjunctura de prețuri care este acum pe piață. Cu cât mai repede vom consuma gazul de la Energocom la prețuri competitive, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura prețurilor care s-a creat acum. Stocuri mai avem, vom mai cumpăra pentru a dilua volumele pe care le avem cu gaz mai ieftin”, a explicat Parlicov.

Cu referire la decizia Moldovagaz de a livra gaz rusesc pe malul drept al Nistrului, Parlicov a subliniat că furnizorul de gaze urma să înceapă negocierile cu Gazprom în vederea reducerii volumelor de gaze importate.

După o întrerupere de peste trei luni, malul drept al Nistrului a reluat în luna martie 2023, importul și consumul de gaze de la Gazprom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.