Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova nu va intra în UE imediat după rezolvarea problemei Transnistriei (Oleg Serebrian)

stiri.md
Oleg Serebrian

Reglementarea definitivă a problemei transnistrene deja nu mai este o condiție strictă pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarat vicepremierul și ministrul pentru problemele reintegrării republicii, Oleg Serebrian.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a exclus ca republica să poată adera la UE fără Transnistria.

"Desigur, este de dorit o reglementare a conflictului transnistrean înainte ca noi să devenim membru al Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul deja nu mai pune această condiție strictă. Anterior, da, mulți experți, politicieni făceau constant referire la faptul că Republica Moldova nu poate deveni membră a UE pentru că nu își controlează întregul teritoriu. Abordarea anterioară a UE consta în faptul că modelul cipriot a fost considerat un exemplu mai puțin reușit, care nu trebuie să se repete", a declarat Serebrian pe postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit afirmațiilor politicianului moldovean, evenimentele din Ucraina au schimbat atitudinea statelor europene față de țările "Parteneriatului Estic", în special față de trioul Republica Moldova - Ucraina - Georgia. "Toate aceste țări se confruntă cu conflicte teritoriale nereglementate, mai serioase sau mai puțin deschise. În timpul vizitei sale efectuate la Chișinău, Josep Borrell a declarat că nu există o interdependență între procesul de reintegrare și procesul de integrare europeană", a menționat vicepremierul. El a remarcat faptul că Chișinăul intenționează să readucă treptat regiunea în "câmpul juridic al Republicii Moldova, pentru ca malul stâng al Nistrului să fie pregătit pentru o posibilă integrare". "Până în 2030, sunt sigur că se vor putea face progrese în această problemă. Încă de pe acum majoritatea covârșitoare a întreprinderilor transnistrene sunt înregistrate la Agenția Serviciilor de Stat din Moldova. Ele funcționează deja în cadrul domeniului legislativ al țării. Vrem ca întreprinderile de pe malul stâng și cel drept să aibă șanse egale", a spus Serebrian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.