Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Parlamentul a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filip

moldova parlament

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filip, iniţiată în urmă cu şase zile de deputaţi ai Partidului Socialist (PSRM), Partidului Comuniştilor (PCRM) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM) a fost respinsă luni în parlamentul de la Chişinău, din lipsă de cvorum, informează agenţia de presă MOLDPRES. 

Doar 47 de deputaţi din PSRM, PCRM şi PLDM sunt prezenţi în plen, a anunţat vicepreşedintele parlamentului din Republica Moldova, Vladimir Vitiuc, în deschiderea şedinţei de luni a legislativului. 'Din lipsă de cvorum, moţiunea de cenzură împotriva guvernului se anunţă a fi respinsă. Astfel, legile asumate de guvern vor fi transmise în scurt timp spre promulgare', a declarat Vitiuc. 

După şedinţă, premierul Pavel Filip a afirmat că majoritatea parlamentară a luat o decizie corectă refuzând să ofere 'o platformă pentru un show politic' celor care au semnat moţiunea de cenzură. 'Cred că acest document este neserios, demagogic şi cinic, mai ales că semnatarii acestei moţiuni sunt persoane care au pus baza, au gestionat şi au beneficiat de schemele pentru sustragerea de mijloace financiare din Banca de Economii', a subliniat Filip. 

În replică, deputaţii PLDM şi PSRM au declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi este o ilegalitate. 'Conform regulamentului parlamentului, proiectul trebuia avizat de Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi a legislativului, ceea ce nu s-a întâmplat. La fel, şedinţele parlamentului sunt stabilite pentru zilele de joi şi vineri, dat fiind că lunea este ziua de lucru în teritoriu pentru deputaţii din Republica Moldova. Totodată, legea prevede că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută în plen', a precizat liderul PSRM, Igor Dodon, subliniind că iniţiatorii moţiunii se vor adresa marţi pe marginea acestui subiect Curţii Constituţionale. 

Pe durata desfăşurării şedinţei, reprezentanţi şi simpatizanţi ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, PSRM şi ai Partidului Nostru au protestat în faţa parlamentului, fiind nemulţumiţi de hotărârea guvernului privind asumarea răspunderii pentru un pachet de legi. 

Moţiunea de cenzură a fost depusă în urmă cu şase zile de 37 de parlamentari din PSRM, PCRM şi PLDM, după ce executivul a decis să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe şapte legi care se referă la sectorul financiar-bancar, dar şi la convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă oferite de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate. Premierul Filip a declarat că 'toate proiectele de legi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care urmează să examineze în octombrie 2016 un nou program pentru R. Moldova'. 

Deputaţi ai majorităţii parlamentare au specificat anterior că, după respingerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului, legile asumate de executiv intră automat în vigoare şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.