Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Pavel Filip pregătește noul guvern

pavel filip 5

pavel filipPremierul desemnat, Pavel Filip, vrea să ceară votul Parlamentului din Republica Moldova până la sfârșitul săptămânii.

„Acum se muncește asupra Programului de guvernare și componența Cabinetului. Până la sfârșitul săptămânii sperăm să venim în Parlament”, a declarat pe 18 ianuarie Pavel Filip, citat de Deschide.md.

El speră să aibă pregătit un program de guvernare în două zile și, în acest sens, a demarat consultări cu deputații și societatea civilă.

„Prioritatea este ca în două zile să avem programul de guvernare, care la bază îl va avea pe cel precedent. Prioritatea nr.1 va fi parcursul European, adică realizarea Acordului de Asociere a Moldovei la UE”, a declarat el pentru Unimedia.

Filip este susținut de PDM și PL, dar și de fracțiuni desprinse din PCRM (14 deputați) și PLDM (7 deputați).

Deși cei 7 transfugi de la PLDM au ezitat la un moment să susțină coaliția de guvernare, acuma ei se arată optimiști că mai mulți membri ai partidului li se vor alătura.

„Noi așteptăm ca mai mulți colegi din PLDM să se alăture. În ziua de astăzi suntem 7 deputați. Din ultima discuția cu doamna Aliona Goța am înțeles că și ea va vota acest Guvern. Vreau să subliniez că nu am fost influențați de nimic și nimeni”, a declarat Ion Bălan, reprezentantul celor șapte, pentru Unimedia.

Totuși, nu toată lumea este bucuroasă. Igor Dodon, PSRM, a contestat la Curtea Constituțională (CCM) legitimitatea decretului prezidențial privind desemnarea lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru.

„Noi cerem CCM să verifice constituționalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi considerăm că acesta este anticonstituțional din trei considerente: Primul ține de termenii de înaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi - procedura de desemnare, crearea majorității parlamentare absolute, acestea se constituie în plenul Parlamentului de către fracțiuni. Trei - am cerut să se verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumată sau nu”, a declarat Igor Dodon, pentru Unimedia.

În schimb Renato Usatîi președintele Partidului Nostru a plecat la Moscova.

„Voi sta în saună și voi analiza toate informațiile manipulatorii emise de unele posturi TV(...) Noi oricum vom ajunge la putere și îi vom pedepsi și pe cei care au mituit deputați, și pe cei care au luat mită”, a spus el pe Facebook, fiind preluat de Unimedia

Sâmbătă, 16 ianuarie, atât PSRM cât și Platforma DA au protestat cerând alegeri anticipate. Cele două proteste au fost ținute separat de un cordon de poliție.

manifestatii chisinau În urma negocierilor, manifestația PSRM (jos) a ocolit manifestația DA (sus) pe un traseu asigurat de poliție. Imagine: Agora.

Ambele mișcări politice simt că ar avea de câștigat în urma alegerilor anticipate. PSRM/ Dodon capitalizează nemulțumirile populației pro-ruse, în timp ce Platforma DA pe cele ale populației pro-occidentale.

Nicolae Timofti l-a numit pe Pavel Filip ca premier desemnat pentru Republica Moldova pe 15 ianuarie după ce Ion Păduraru, nominalizat inițial, a renunțat la invocând lipsa de susținere în Parlament. Gestul lui Păduraru apropie de final confruntarea dintre președintele Timofti și majoritatea parlamentară.

Citiți și: Republica Moldova: Cine este Pavel Filip, noul premier desemnat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.