Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Plahotniuc este propunerea PDM pentru funcția de premier

Vladimir_Plahotniuc

Partidul Democrat din Moldova a decis să-l propună pe Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut în timpul uni miting al susținătorilor partidului. Un alt miting, de opoziție față de propunere are loc simultan, fiind organizat de Platforma Civică Dreptate și Adevăr.

Vladimir Plahotniuc este un om de de afaceri și politician controversat, membru al PDM. Recent a anunțat că revine în prim planul politicii, după ce țara se află într-o criză de mai multe săptămâni. Propunerea PDM vine după propunerea lui Timofti, Ion Sturza, a căzut din lipsă de cvorum în Parlament.

Drept urmare, conform Constituției, președintele este obligat să accepte propunerea unei coaliții parlamentare dacă aceasta are cel puțin 51 de deputați și dacă este declarată formal. Există în acest moment o coaliție între Platforma Social Democrată (PDM+ ex-comuniști), PL și 7 deputați veniți de la PLDM.

Mai devreme, în cursul zilei de miercuri 13 ianuarie, președintele Timofti l-a decorat pe Klaus Iohannis cu Ordinul Republicii. Acest gest, tipic mai degrabă unui mesaj de adio, este interpretat de unii comentatori ca un semnal că președintele Moldovei preferă să demisioneze decât să fie forțat să îl numească premier pe Vladimir Plahotniuc. Pe 12 ianuarie, Timofti a reamintit coaliției parlamentare din jurul PDM că, în conformitate cu deciziile Curții Constituționale,  premierul Moldovei trebuie să fie deasupra suspiciunilor de corupție.

Citiți și: Republica Moldova a ajuns în punctul critic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.