Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Președintele Parlamentului le propune protestatarilor referendum pentru alegerea președintelui

Adrian Candu

UPDATE 13.45: Igor Dodon a reacționat pe Facebook la propunerea președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

„Organizarea unui referendum constituțional - prima cedare din parte guvernării oligarhice! Dar, aceasta este prea puțin. Trebuie să continuăm protestele pașnice și presiunile consecvente până la obținerea dizolvării Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.”.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, le-a propus celor trei lideri ai protestatarilor, Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Igor Dodon, votarea în Parlament pentru referendumul cu privire la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct, evitându-se astfel colectarea semnăturilor, începută de un grup de inițiativă a platformei DA.

„Aș fi vrut să ne întâlnim cu cei trei lideri ai protestatarilor: Usatîi, Dodon și Năstase, la ora 09.00 pentru a discuta și a propune soluții, dar aceștia nu au mai venit. Ei cred că pot face ce vor, iar felul acesta arată modul în care ei înțeleg democrația. Am vrut să discut cu liderii protestarailor şi să le spun că am avut dezbateri în majoritatea parlamentară şi vom organiza un referendum pentru alegerea în mod direct a preşedintelui ţării. O altă revendicare a fost demiterea unor șefi de instituții. Am vrut să discut cu liderii protestarilor și să dicutăm despre situația la fiecare instituție în parte. Spre exemplu, în luna februarie expiră mandatul memebrilor CEC și evident în baza normelor legale vrem să oferim opoziției să aibă reprezentanți în comisia Electorală Centrală. CNA, CNI intenția este de a reforma aceste instituții și evident prin cocnurs public se va alege conducerea acestor instituții, cu referire la Procuratura Generală cunoașteți că suntem în plin proces de aprobare a unei reforme a PG care presupune și alte forme de numire a procurorului general și a procurorilor. BNM cunoșteți că conducerea este în demisie, de aceea urmează să fie numită altă conducere la Banca Națională. Eliberarea domnului Petrenco, este ilegal să se amestece politicul în treburile justiției. Fracțiunea Parlamentară a domnului Dodon deține președinția comisiei pentru drepturile omului, respectiv această comisie să fie împuternicită să monitorizeze cazul Petrenco. O altă revendicare ete demiterea dministrului de Interne Alexandru Jizdan pentru citez: „Brutalitatea cu care a atacat protestarii”. Așa cum ați văzut imaginile difuzate de mass-media poliția nu a intervenit sub nicio formă dimpotrivă după ciocnirile violente mai mulți polițiști au fost internați în spital. Polițiștii sunt pe alertă mai mult de jmătate de an. Ei sunt cetățenii Republicii Moldova, fii, soți chiar și soții, de aceea trebuie să aibă loc doar proteste pașnice”, a declarat Andrian Candu, citat de Deschide.md.

Candu a explicat că, potrivit Constituției, nu poate să dizolve Parlamentul. Mai mult, conform legii fundamentale a Republicii Moldova, eventualele alegeri anticipate ar putea avea loc cel mai devreme în luna martie, când mandatul actualului șef al statului, Nicolae Timofti, va expira. Candu a precizat anticipatele vor fi puse în discuție doar în contextul în care, după expirarea mandatului lui Timofti, nu se va putea alege un nou președinte al Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.