Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se chinuie să strângă bani pentru a cumpăra un sediu al ambasadei din Franța

cnn.com
arcul de triumf, paris

Cabinetul de miniștri ar urma să instituie o Comisie guvernamentală pentru identificarea și achiziționarea imobilului destinat Ambasadei Republicii Moldova în Republica Franceză. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie propus spre consultări publice, conform deschide.md.

Potrivit notei informative a proiectului, procurarea sediului ambasadei este necesară pentru a evita achitarea chiriilor extrem de costisitoare care pentru moment ar fi de circa 300 000 euro anual.

„Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză, de mai mulți ani se confruntă cu dificultăți în identificarea unui imobil pentru chiria sediului misiunii diplomatice.

Aceste dificultăți provin din mai multe cauze, printre care:

- Numele ambasadei este inclus în lista neagră a companiilor și agenților imobiliari (negocieri anterioare care au eșuat și litigiul cu coproprietarii sediului anterior de pe str. Berlioz 22) / chair dacă se identifică sediu pentru chirie sunt doar 5 % de șanse că acesta va fi atrubuit final pentru Ambasadă (de ex. în perioada ianuarie-aprilie 2022 avem 12 refuzuri de închiriere a apartamentului pentru șeful misiunii și 20 refuzuri pentru sediu)

- Lipsa de interes a proprietarilor de a încheia contracte de locațiune cu misiunile diplomatice străine din cauza privilegiilor și imunității acestora + serviciul cu cetățenii

- Chiriile actuale în or. Paris sunt de minim 18 000 - 25 000 euro + investiții pentru secția consulară + garanții suplimentare, sub forma garanțiilor bancare, a depozitelor de garanție mai mari de 6 luni de chirie, fie a unor garanții din partea persoanelor fizice sau juridice ș.a

- Prețul chiriilor în capitala franceză au crescut considerabil în ultimii ani, iar acest proces de creștere este în continuă ascensiune”, susțin autoritățile.

La fel, susțin reprezentanții Executivului, procurarea sediului și deținerea unui imobil propriu al statului în unul din cele mai scumpe orașe ale lumii ar avea un impact pozitiv asupra bugetului, diminuând considerabil cheltuielile viitoare, răscumpărându-se în circa 25 de ani.

„Luând în considerație faptul că Ambasada RM activează începând cu anul 1997 deja sunt 25 ani de când se achită lunar sume impunătoare pentru închirierea spațiului administrativ. Eventuala achiziție de circa 7-8 mln euro (preț mediu pentru Paris care urmează a fi în creștere) ar fi echivalentă cu răscumparea în 25-26 de ani ori în 27 de ani de la deschiderea Ambasadei la Paris deja de 2 ori a fost depășită posibilitatea achiziționării dat fiind prețurile în creștere. Prin procurarea sediului ambasadei, se va evita achitarea chiriilor extrem de costisitoare care pentru moment ar fi de circa 300 000 euro anual (dacă 25 000 euro lunar)”, au mai menționat autoritățile.

Guvernul este de părere că o eventuală achiziție a imobilului pentru sediul ambasadei la Paris ar permite treptat suprimarea Republicii Moldovei din lista neagră imobiliară din Paris, reconfirmarea nivelului înalt al relațiilor bilaterale și interesul Chișinăului de a le intensifica, crearea condițiilor decente pentru deservirea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare și prestarea serviciilor consulare corespunzătoare.

Anterior, prin modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, Ministerul Finanțelor a alocat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene 170 milioane de lei în vederea achiziționării sediului ambasadei.

Până la această oră, autoritățile au selectat mai multe imobile care întrunesc condițiile necesare de locație. Prețul acestora variază între 6 – 8 mln. euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.