Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se grăbește să vândă Moldindconbank înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Vânzarea de către Republica Moldova a Moldindconbank ar putea fi întârziată în cazul în care tranzacţia nu se finalizează înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, a declarat, pentru Reuters, Octavian Armaşu, guvernatorul băncii centrale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scenariu halucinant! De ce nu ar vrea Klaus Iohannis să o numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării

Săptămâna trecută, reprezentanţii băncii centrale au anunţat că au aprobat tranzacţia prin care fondul bulgar DOVERIE United Holding va achiziţiona 64% din Moldindconbank, a doua mare bancă a ţării.

Sondajele de opinie sugerează că niciun partid nu va obţine majoritatea în alegerile parlamentare, ceea ce va duce la luni de negocieri pentru formarea unei coaliţii. Pentru ca vânzarea Moldindconbank să fie aprobată, este nevoie de un Guvern funcţional la Chişinău.

Conform legislaţiei din Republica Moldova, dacă tranzacţia nu se finalizează până în aprilie, atunci acţiunile Moldindconbank pot fi vândute pe piaţa liberă, iar preţul va fi redus progresiv dacă nu vor exista cumpărători.

"Există riscul să nu avem un Guvern până în aprilie. De aceea apreciez că tranzacţia trebuie accelerată", a explicat Armaşu.

Într-un comunicat al DOVERIE, se arată că tranzacţia reprezintă o oportunitate bună, dar va fi "o procedură complicată".

"Nu ne putem lua angajamentul pentru un anumit termen limită şi pentru anumite rezultate", se arată în comunicat.

Guvernul de la Chişinău vrea să vândă Moldindconbank unui investitor străin ca parte a procesului de curăţare a sistemului financiar, sprijinit de FMI şi alte organizaţii internaţionale.

În 2016, banca centrală a îngheţat acţiunile Moldindconbank, apreciind că structura acţionariatului este opacă.

"Cea mai mare temere a mea este că, dacă nu va fi găsit un investitor străin viabil, nu ştim ce fel de investitor vom găsi. Va exista riscul semnificativ de a avea o preluare orchestrată a băncii. Cred că această alternativă este foarte periculoasă. Prin urmare, sunt într-adevăr încântat că am reuşit să găsim în ultimul moment un investitor, noi credem că este suficient de bun pentru a cumpăra această bancă", a afirmat guvernatorul băncii centrale.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015, după ce un miliard de dolari au dispărut din trei dintre cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din această ţară.

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. După criza bancară, autorităţile de la Chişinău au reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, care în luna martie a salutat progresele realizate în corectarea vulnerabilităţilor din sistemul bancar.

În 2015, şocul provocat în sistemul bancar a generat o contracţie de 0,5% a economiei Republicii Moldova. Între timp, economia a revenit pe creştere, înregistrând un avans de 4,1% în 2016 şi de 4,5% în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.