Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se rupe total de Moscova - De unde va importa, 'în integralitate şi în totalitate', energie și gaze

Pinterest
energie electrica

România și-a exprimat intenția de a aproviziona Republicii Moldova cu energie electrică și gaze naturale "în integralitate şi în totalitate", informează Agenţia TASS cu referire la ministrul energiei din România, Virgil Popescu, notează RADOR.

 

"În ceea ce privește gazele naturale, avem gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Săptămâna trecută, noi, în guvern, am aprobat un memorandum privind consolidarea cooperării cu Republica Moldova în domeniul energiei" - a spus ministrul român. Acesta a subliniat că, în prezent, se studiază modalități de creștere a capacității gazoductului. Potrivit afirmaţiilor ministrului, se dezvoltă cu succes și proiectul Suceava-Bălți - o linie de transport a energiei electrice de 400 kV care va lega direct România și Republica Moldova.

"Companiile Nuclearelectrica și Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement) în contextul dezvoltării Unităților 3 și 4 (ale Centralei Nucleare Cernavodă din România). Practic, ne dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie electrică și gaze naturale din România" - a spus Popescu. Menţionăm că, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat pe 18 mai că republica nu mai depinde de gazul rusesc. Ea a reușit să renunţe la consumul de combustibil din Rusia pentru că s-a conectat la rețeaua energetică europeană. Pe teritoriul ţării funcţionează starea de urgență, care a fost declarată, printre altele, din cauza crizei energetice, apărută pe fondul problemelor legate de deficitul de gaze și de o creștere bruscă a prețurilor la combustibili. Din decembrie 2022, "Moldovagaz" primește gaze din două surse - de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom din Rusia.

Gazul rusesc este transportat în Transnistria, în timp ce restul Republicii Moldova utilizează gaz din rezervele acumulate (peste 200 de milioane de metri cubi). Guvernul a raportat, anterior, că țara nu are propriile spații de depozitare, astfel că rezervele de gaze moldovenești sunt stocate în Ucraina și România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.