Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate, iar UE trimite Chișinăului o nouă tranșă de bani pentru reforme și necesități urgente

stiri.md
Moldova UE

Comisia Europeană alocă Republicii Moldova cea de-a doua tranșă în valoare de 50 de milioane de euro din sprijinul macrofinanciar, anunță instituția europeană. În acest sens, Republica Moldova a primit din partea UE un grant în valoare de 10 milioane de euro, iar suma rămasă de 40 de milioane de euro va fi virată la începutul lunii mai sub formă de împrumuturi, se arată în comunicatul Comisiei Europene, conform deschide.md.

Comisia Europeană menționează că acest ajutor financiar constituie un sprijin important din partea UE pentru una din țările cel mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești. Sprijinul va ajuta Moldova să abordeze nevoile sale urgente de finanțare și să susțină stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp reforme ample și ambițioase”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia a trimis cea de-a doua tranșă din ajutorul macrofinanciar după ce a concluzionat că Republica Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate

„R.Moldova a consolidat guvernanța sectorului public cu acțiuni întreprinse pentru îmbunătățirea managementului proiectelor de investiții publice. Guvernul a făcut progrese în ceea ce privește guvernarea sectorului financiar prin adoptarea unei noi strategii de management al finanțelor publice. Autoritățile moldovenești au făcut progrese și în ceea ce privește întărirea statului de drept. Parlamentul a adoptat și un nou program de recuperare a bunurilor infracționale”, constată Comisia Europeană.

Asistența macrofinanciară este o dovadă a eforturilor depuse de UE pentru a ajuta R.Moldova în depășirea provocărilor din ultimii ani și în avansarea pe calea integrării europene.

Comisia Europeană a alocat prima tranșă în valoare de 50 de milioane de euro în august 2022. Ulterior, în ianuarie Comisia a propus majorarea asistenței macrofinanciare pentru R.Moldova până la 145 de milioane de euro. Propunerea este examinată de Parlamentul European și de Consiliul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.