Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și-a redus masiv consumul de gaze. Chișinăul va fi încălzit exclusiv cu păcură

Pinterest
Moldova

În luna octombrie, Republica Moldova a redus consumul de gaze de 2,3 ori, a comunicat președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul Telegram, potrivit Interfax, scrie Rador.

"Volumul consumului de gaze naturale în luna octombrie a fost de 29,6 milioane de metri cubi, cu 57% mai puțin decât indicatorii din octombrie 2021. Comparativ cu luna septembrie 2022, consumul din octombrie a crescut cu 2,2 milioane de metri cubi, sau 8%", a arătat Ceban. În același timp, el remarca faptul că "Termoelectrica" (principalul furnizor de energie electrică și termică din Chișinău) a trecut la funcționarea pe păcură. La jumătatea lunii octombrie, viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu, declara că "Termoelectrica" a trecut deja complet la păcură și nu mai utilizează gaze.

"Asta înseamnă că Chișinăul va fi încălzit exclusiv cu păcură, ceea ce va permite reducerea consumului de gaze în timpul sezonului rece", a spus Spînu. De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% (5,7 milioane de metri cubi) volumul zilnic al aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova, în condițiile unei cereri de 8,06 milioane de metri cubi, explicând acest lucru prin problemele tehnice legate de restricționarea tranzitului prin Ucraina.

În noiembrie, Gazprom a menținut volumul livrărilor de gaze către Republica Moldova la fel ca în octombrie - 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Potrivit unor calcule preliminare, în luna noiembrie Republica Moldova are nevoie de aproximativ 11 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care două treimi sunt pentru regiunea transnistreană, unde funcționează Hidroelectrocentrala moldovenească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.