Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și România vor semna Memorandumul privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică

romania moldova energie

Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna, pe 11 decembrie, un Memorandum de înțelegere privind implementarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică, comunică MOLDPRES. Semnarea acestuia a fost autorizată în ședința de guvern de astăzi, informează moldpres.md.

Cu referire la sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea majorării capacității de transport a gazelor naturale și extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unui gazoduct - centura Chișinăului. Ministerul Energiei a menționat că obiectivul ar putea fi atins până la sfârșitul anului 2031.

În ceea ce privește energia electrică, Memorandumul prevede LEA 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației electrice de 400 kV Suceava și a stației 400 kV Bălți, proiectul LEA 400 kV de interconectare între Strășeni și o centrală electrică de pe teritoriul României, construită de CNTEE Transelectrica SA, precum și dezvoltarea liniei electrice de interconectare 110kV Huși-Cioara existentă.

Compania Moldelectrica se va integra in piata de echilibrare administrată de CNTEE Transelectrica SA.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a menționat că "avansarea proiectelor investiționale stabilite în Memorandum va spori gradul de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României și va contribui la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.