Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova va relua livrările de gaze naturale prin gazoductul Iași-Ungheni

După o perioadă îndelungată de stagnare, gazoductul Iași-Ungheni va fi repus în funcțiune. Acest lucru se va întâmpla începând cu 17 ianuarie, curent. Asigurările vin din partea directorului interimar al firmei de stat din Republica Moldova, SA Energocom, Victor Bînzari.

„Astăzi nu livrăm, vom livra prin acest gazoduct cred că începând cu data de 17 ianuarie. Avem cantități procurate și le vom livra în această perioadă. Dar vă pot spune că, datorită fluxului care a venit din transbalcanic, noi am pus în aplicare și am valorificat acest gazoduct care o bună perioadă de timp a stagnat, a așteptat ca noi să avem anumite acțiuni. Și, desigur, în luna decembrie l-am folosit la maxim. Este un gazoduct care lucrează și toată lumea este mulțumită de aceste rezultate”, a declarat Victor Bînzari în cadrul unui interviu pentru Radio Vocea Basarabiei.

Referitor al originea gazelor naturale, demnitarul spune că prin diverse gazoducte din Europa pot veni conglomerate de gaze din: Azerbaidjan, Irak, Siria, Turcia sau Algeria.

„Noi, în acest punct, putem să avem o diversitate de gaze, care se face un gaz omogen și ajunge către Republica Moldova. Când noi discutăm despre faptul că am procurat la punctul dintre Slovacia și Ucraina, noi nu cunoaștem proveniența gazelor, el poate fi un mix din o sumedenie de țări care produc gaze, ajunge într-o conductă, traderul procură din această conductă și el este livrat în acest punct.

Gazul, noi depozitându-l sau în România, sau în Ucraina, el se amestecă. Asta nu înseamnă că dacă noi punem gazul, fix același gaz scoatem, noi scoatem un produs omogen care nu poate fi valorificat care și cum este. Deci, în situația dată noi nu putem comunica că el este gaz sută la sută rusesc sau european, sau american, sau din Azerbaidjan, sau din Algeria, nu există această certitudine de unde vine.

Este important că noi deja procurăm la condiții europene, cu traderi europeni, din mai multe surse, asta este important noi ca traderi să înțelegem și toată lumea să înțeleagă că suntem aprovizionați cu gaz pe timp de iarnă și nu vom avea deficiențe pentru iarna aceasta”, a mai adăugat Victor Bînzari.

Amintim, că Gazoductul Iași-Ungheni este o conductă care interconectează rețelele de gaz din România și Republica Moldova, a cărei construcție a început simbolic pe data de 27 august 2013. Porțiunea de sub-traversare a râului este de 700 de metri, gazoductul având o lungime de 16 km pe partea românească și de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova. Gazoductul ar putea transporta la capacitate maximă 1,5 miliarde metri cubi de gaze. Valoarea investiției este de 26.5 milioane euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.