Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii cer ca ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale trebuie să continue şi după demisia lui Jeff Sessions

Jeff Sessions

Republicani importanţi au avertizat că ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane trebuie să continue după ce Jeff Sessions, procurorul general, şi-a dat demisia la cererea lui Donald Trump, scrie The Guardian preluat de news.ro

Trump l-a înlocuit pe Sessions cu un consilier, Matthew Whitaker, care este un critic al anchetei lui Mueller. Senatoarea Susan Collins a fost printre primii membri ai Partidului Republican care a avertizat: „Este necesar ca administraţia să nu împiedice investigaţia lui Mueller. Trebuie să i se permită să îşi facă treaba fără amestec”.

Mitt Romney, care a câştigat cursa pentru a deveni senator în Utah, a scris pe Twitter: „Este necesar ca munca importantă a Departamentului pentru Justiţie să continue şi ca investigaţia lui Mueller să ajungă la concluziile sale fără impedimente”.

John Brennan, fostul şef al CIA, a precizat că, cel mai probabil, Mueller a terminat de redactat raportul pentru procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, cel care de ieri nu mai supraveghează ancheta lui Mueller.

Brennan a declarat pentru MSNBC: „Nu aş fi surprins să vedeţi curând puneri sub acuzare. Nu aş fi surprins ca raportul trimis lui Rod Rosenstein să fie deja gata”.

Sessions a fost aplaudat de staff-ul Departamentului pentru Justiţie în momentele în care părăsea clădirea miercuri seara.

El a fost înlocuit de Matthew Whitaker, cel care a cerut în trecut să nu se mai acorde fonduri pentru investigaţia lui Mueller şi să fie retrasă. Trump a afirmat pe Twitter miercuri după-amiaza că Whitaker a fost numit procuror general temporar şi că un înlocuitor permanent va fi anunţat mai târziu.

Democraţii s-au arătat îngrijoraţi că preşedintele încearcă să saboteze investigaţia lui Mueller, în cadrul căreia au pledat vinovaţi fostul şef al echipei de campanie a lui Trump, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe şi consilierul pentru politică externă a campaniei lui Trump.

Jerrold Nadler, membru al Congresului şi, cel mai probabil, noul preşedinte al comitetului judiciar al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că poporul american „trebuie să aibă răspunsuri imediat” privind motivele lui Trump pentru a-l concedia pe Sessions.

„De ce face preşedintele această mişcare şi cine are autoritate asupra investigaţiei procurorului general Mueller? Vom trage oamenii la răspundere”, a scris Nadler pe Twitter.

Jeff Sessions a fost criticat extrem de dur, inclusiv prin atacuri la persoană, de către Trump, din cauză că s-a recuzat în ancheta cu privire la o eventuală coordonare între echipa de campanie a miliardarului şi Rusia, în alegerile prezidenţiale din 2016. Preşedintele american denunţă faptul că, prin această hotărâre, Sessions a făcut posibilă numirea procurorului special Robert Mueller, care a preluat coordonarea anchetei ruse şi a început să examineze dacă atacurile lui Trump contra secretarului său al Justiţiei fac parte dintr-un efort mai larg de obstrucţionare a justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.