Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii din Congres lansează o cruciadă împotriva administrației Biden

bursa.ro
Congresul SUA

Noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților a aprobat crearea unei "comisii speciale privind instrumentalizarea" agențiilor federale.

Finalmente, marţi, în ordine de luptă, aleșii republicani și-au lansat cruciada în Congres împotriva administrației președintelui Joe Biden, odată cu înființarea unei comisii care să-i investigheze... anchetatorii.

Noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților a aprobat crearea unei "comisii speciale privind instrumentalizarea" agențiilor federale, relatează Le Libre Belgique preluat de Rador.

Potrivit rezoluției adoptate, această comisie va investiga modul în care "executivul colectează informații despre cetățenii americani, inclusiv în cadrul anchetelor penale în derulare". În vizor: procurori federali, FBI, servicii fiscale...

Aliații lui Donald Trump nu ascund că este vorba de a pune sub semnul întrebării motivele care au justificat deschiderea numeroaselor anchete asupra fostului președinte republican, care se referă în special la rolul său în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 sau asupra modului în care a gestionat arhivele Casei Albe.

Ministerul Justiției și poliția federală "au fost instrumentalizate de administrația Biden împotriva oponenților săi, în special în timpul raidului fără precedent în casa președintelui Trump", a declarat deputata Elise Stefanik, cu referire la percheziția efectuată, în august, la domiciliul său din Florida.

Înființarea acestei comisii s-a aflat în centrul revendicărilor aleșilor trumpiști care au blocat timp de patru zile săptămâna trecută alegerea lui Kevin McCarthy ca "speaker".

Datorită acestei confruntări, fără precedent de mai bine de 160 de ani, "am obținut mai multe resurse, mai multă precizie și mai multă putere pentru a viza guvernul recalcitrant al lui Biden", s-a lăudat unul dintre membrii frondei, Chip Roy, la Fox News.

Potrivit acestuia, noul organism va avea aceeași marjă de manevră ca şi "comisia de anchetă pentru evenimentele din 6 ianuarie 2021", cu majoritate democrată. Acesta din urmă a dezvăluit, în cadrul unor audieri ultra-mediatizate, responsabilitatea lui Donald Trump în atacul de la Capitoliu, înainte de a recomanda ca acesta să fie urmărit penal.

În acelaşi mod, noua comisie, care se așteaptă să fie condusă de belicoasa Jim Jordan, va putea emite citații tuturor agențiilor de stat și reprezentanților acestora, care vor avea obligația de a se conforma.

Totuşi, Departamentul de Justiție ar trebui să încerce, cum este uzanţa, să protejeze confidențialitatea investigațiilor sale, în special a celor care sunt încă în desfășurare.

Înainte de vot, alesul democrat Jerry Nadler a denunțat "un atac periculos împotriva agențiilor responsabile cu aplicarea legii". Pentru el, această comisie va putea desfășura "investigații nesfârșite asupra oricărei teorii a conspirației avute în vedere în cercurile de extremă dreaptă" și să-și folosească "puterile sale vaste pentru a-l proteja pe Donald Trump" și pe aliații săi.

Această comisie este doar prima dintr-o serie lungă. Imediat după alegerea sa, în cel de-al 15-lea tur de scrutin, Kevin McCarthy a promis că va examina cu atenție bilanţul președintelui Joe Biden.

El s-a referit la investigațiile privind retragerea haotică a americanilor din Afganistan sau politica de migrație la granița cu Mexicul, unde sosirile de migranți sunt la cote istorice.

De asemenea, republicanii vor să analizeze modul de gestionare de către democrați a pandemiei de Covid, inclusiv restricțiile despre care spun că au afectat economia SUA și au încălcat libertățile americanilor.

Pe un plan mai personal, aceștia amenință că vor deschide o anchetă asupra fiului președintelui, Hunter Biden, acuzat că a folosit numele tatălui său pentru a face afaceri în Ucraina și China.

Liderul Parlamentului Democrat, Hakeem Jeffries, i-a acuzat că vor să creeze "audieri de răzbunare", deconectați de preocupările americanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.