Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii din Senat blochează pentru a treia oară dezbaterea privind accesul la vot al minorităţilor

captură TV
senatul SUA

Senatorii republicani au refuzat miercuri să dezbată un proiect de lege care facilitează accesul minorităţilor la vot, acces care este ameninţat, potrivit democraţilor, în mai multe state conservatoare din SUA, informează AFP preluat de agerpres.

Acest text, care poartă numele unui simbol al drepturilor civile, parlamentarul democrat John Lewis, mort în 2020, îşi propune să anuleze măsurile, adesea foarte tehnice, adoptate în acest an de cel puţin 19 state pentru a limita accesul la urne al minorităţilor, în special al afro-americanilor care votează în mare parte pentru tabăra democrată, conform grupului de reflecţie Brennan Center for Justice.

Este a treia oară când acest proiect de lege, adoptat în august de Camera Reprezentanţilor, este blocat de republicani în Senat, unde are nevoie de o majoritate de 60 de voturi pentru a fi aprobat.

"Este un moment foarte, foarte trist în istoria acestei instituţii. Obstrucţionarea de astăzi este doar cea mai recentă dintr-o serie de momente de cotitură îngrijorătoare pentru Partidul Republican", a declarat după vot liderul democrat din Senatul american, Chuck Schumer.

Obligaţia de a avea o adresă pentru a se putea înscrie pe listele electorale, interdicţia de a oferi mâncare sau băutură alegătorilor care stau la coadă în faţa unei secţii de votare, interzicerea de a vota în locuri accesibile în maşină sunt câteva dintre prevederile celor 30 de legi electorale restrictive adoptate în SUA.

Acest proces s-a accelerat în statele republicane pe fondul acuzaţiilor nedovedite de fraudă electorală masivă formulate de Donald Trump după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Desfăşurarea scrutinului electoral este gestionat la nivel local în Statele Unite, de aceea republicanii consideră că Congresul îşi depăşeste prerogativele atunci când urmăreşte să stabilească cum ar trebui să se desfăşoare alegerile. Obligaţia de a avea un act de identitate cu fotografie pentru a vota este de bun simţ, susţin ei.

Doar senatoarea republicană de Alaska, Lisa Murkowski, a votat miercuri în favoarea dezbaterii textului. Ea a declarat anterior că "toţi americanii merită şanse egale de a participa la sistemul nostru electoral".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.