Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Restrictiile legislative cu privire la exporturile de gaze naturale vor fi eliminate

gaze

Lucrurile se schimba pentru exportatorii de gaze naturale de la 31 martie 2017! Ministerul Energiei a pus in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care vor fi eliminate restrictiile legislative cu privire la exporturile de gaze naturale. Aceasta in contextul in care Romania se afla in procedura de infringement din cauza acestor limitari. Mai mult, Comisia Europeana a demarat in iunie o investigatie asupra Romgaz, Transgaz si Petrom pentru posibile intelegeri in vederea blocarii exporturilor de gaze. Aceste actiuni ale CE nu pot fi in avantajul Transgaz care asteapta 180 de milioane de euro, bani europeni, pentru proiectul BRUA. Ordonanta de Urgenta mai prevede ca obligatia ca minim 40% din cantitatea de gaze livrata sa fie tranzactionata pe bursa. In caz contrar, se pot aplica amenzi cuprinse intre 1% si 3% din cifra de afaceri anuala.

Citește și: Guvernul va acorda câte 50.000 de euro fiecărui român întors în țară: Care sunt condițiile

Prin proiectul de OUG, va fi modificat articolul 124 din Legea energiei 123/2012, care prevede ca producatorii de gaze sunt obligati sa puna cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze necesare acoperirii consumului casnic si cantitatile necesare producatorilor de energie termica.

Dupa 31 martie 2017, furnizorii vor putea achizitiona gaze naturale pentru clientii casnici doar in conditii de eficienta economica, in baza unui tratament egal si nediscriminatoriu al persoaneor care participa la procedura de achizitie, in calitate de ofertanti.

Trebuie mentionat ca in acest moment pentru consumatorii casnici sunt furnizate gaze la pret reglementat. In prezent, preturile gazelor din import sunt la nivelul de 63-64 lei/MWh, in timp ce pretul regementat este de 60 lei/MWh. De la 1 iulie, pretul ar fi trebuit sa creasca la 66 lei/MWh. Insa, daca s-ar fi respectat, se ajungea in situatia aberanta ca pretul reglementat sa fie peste cel din import. Astfel, Guvernul a decis sa suspende calendarul de liberalizare pana la 31 martie 2017, astfel pretul va fi inghetat. Atunci, ANRE a pus problema liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Insa propunerea ANRE nu a fost luata in considerare de catre autoritati, conform bugetul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.