Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rețea de trafic de migranți, care a racolat peste 250 de persoane în România, a fost destructurată

Romania TV
politie-frontiera-migranti-imigranti

21 de persoane, cetățeni români și străini, au fost reținute pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea. Gruparea a racolat peste 250 de migranți din București și Timișoara.

Procurorii DIICOT anunță că au reținut 21 de persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea, potrivit mediafax.

Din probatoriu a reieșit că indivizii, cetățeni români și străini din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria, au inițiat și constituit o grupare infracțională cu o structură de tip piramidal având ca scop traficul de migranți.

Astfel, în perioada martie 2023 - ianuarie 2024, indivizii, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetățeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria și Bangladesh), au racolat peste 250 de migranți, în principal din București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit în diferite locații din Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest.

Cercetările au scos la iveală că o parte dintre migranți au fost ascunși în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din stațiile situate la granița de vest a țării.

În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceștia au plătit sume cuprinse între 2.000 și 3.000 euro, suspecții împărțind banii între ei proporțional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).

Unul dintre suspecți, în mai multe ocazii, s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și a folosit documente false.

În urma a 35 de percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate sumele de 22.485 euro și 26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și alte mijloace de probă.

S-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.

Pe parcursul acțiunii au fost depistați și 8 migranți.

Marți, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpați și arest la domiciliu pentru alți 12. Față de 3 inculpați care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Arad au cerut arestare preventivă în lipsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.