Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și anchetatorii au fost șocați - Rețea care tortura maimuțe pentru plăcerea bolnavă a sute de clienţi din SUA, Marea Britanie şi alte state

BBC
maimuta

O investigație desfășurată pe parcursul unui an a BBC a scos la iveală o rețea globală de tortură sadică a maimuțelor, care se întinde din Indonezia până în Statele Unite.

World Service a descoperit sute de clienți din SUA, Marea Britanie și din alte țări, care plăteau indonezieni pentru a se filma când torturau și ucideau pui de macac cu coadă lungă.

Rețeaua de tortură și-a început viața pe YouTube, înainte de a trece la grupuri private pe aplicația de mesagerie criptată Telegram. În prezent, poliția îi urmărește pe cumpărători, iar mai multe arestări au fost deja efectuate.

Atenție, detalii șocante!

Jurnaliștii de la BBC au intrat sub acoperire într-unul dintre principalele grupuri de tortură de pe Telegram, unde sute de persoane se adunau pentru a veni cu idei de tortură extremă și a însărcina persoane din Indonezia și din alte țări asiatice să le pună în aplicare.

Scopul sadicilor era de a crea filme la comandă în care puii de maimuțe macac cu coadă lungă erau maltratați, torturați și uneori apoi uciși în timp ce erau filmați.

BBC a urmărit atât torționarii din Indonezia, cât și distribuitorii și cumpărătorii din SUA și a obținut acces la un efort internațional de aplicare a legii pentru a-i aduce în fața justiției.

Cel puțin 20 de persoane sunt în prezent investigate la nivel mondial, inclusiv trei femei care locuiesc în Marea Britanie, care au fost arestate de poliție anul trecut și eliberate în cadrul anchetei, și un bărbat din statul american Oregon, care a fost pus sub acuzare săptămâna trecută.

„Cel mai grotesc lucru pe care l-am văzut vreodată”

McCartney, un fost membru al unei bande de motocicliști care a petrecut ceva timp în închisoare înainte de a intra în lumea torturii cu maimuțe, a ajuns să conducă mai multe grupuri Telegram în care pasionații de tortură hardcore distribuiau videoclipuri.

"Nu este diferit de banii din droguri", a spus el. "Banii din droguri provin din mâini murdare, acești bani provin din mâini însângerate".

BBC a identificat, de asemenea, alți doi suspecți-cheie care sunt acum anchetați de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) - Stacey Storey, o bunică în vârstă de 40 de ani din Alabama, cunoscută în comunitate sub numele de "Sadica", și un lider cunoscut sub numele de "Mr Ape" - al cărui nume real nu îl putem dezvălui din motive de siguranță.

"Domnul Maimuță" a mărturisit într-un interviu acordat BBC că a fost responsabil de moartea a cel puțin patru maimuțe și de torturarea multor altora. El a comandat videoclipuri "extrem de brutale", a spus el.

Telefonul lui Storey a fost confiscat de agenții Departamentului pentru Securitate Internă, care au găsit aproape 100 de videoclipuri de tortură, precum și dovezi că a plătit pentru crearea unora dintre cele mai extreme videoclipuri produse.

Potrivit unor surse din cadrul poliției, Storey a fost activă într-un grup de tortură încă de la începutul acestei luni. Abordată de BBC în Alabama în ianuarie, Storey a susținut că a fost piratată și a refuzat să comenteze în detaliu acuzațiile.

Mike McCartney, un important distribuitor de videoclipuri din SUA, cunoscut sub numele său de ecran, "Regele torturii", a acceptat să vorbească cu BBC - și a descris momentul în care s-a alăturat primului său grup de tortură cu maimuțe pe Telegram.

"Aveau pregătit un sondaj", a spus McCartney. "Vreți să fie implicat un ciocan? Vrei să fie implicat un clește? Vrei o șurubelniță?" Videoclipul rezultat a fost "cel mai grotesc lucru pe care l-am văzut vreodată", a spus el.

Anchetatorii, profund șocați

"Mr Ape", Stacey Storey și Mike McCartney sunt trei dintre cele cinci ținte cheie ale anchetei în curs de desfășurare a Securității Naționale. Aceștia nu au fost încă inculpați, dar ar putea fi condamnați la până la șapte ani de închisoare dacă vor fi urmăriți penal pe baza probelor adunate de DHS.

Agentul special Paul Wolpert, care conduce investigația DHS, a declarat că toți cei implicați din cadrul forțelor de ordine au fost profund șocați de natura presupuselor infracțiuni.

"Nu știu dacă cineva ar fi vreodată pregătit pentru o astfel de crimă", a spus el. "La fel și avocații și jurații, și oricine citește că se întâmplă acest lucru. Cred că va fi un șoc".

Oricine este implicat în cumpărarea sau distribuirea filmulețelor cu tortură de maimuțe ar trebui "să se aștepte să bată la ușă la un moment dat", a declarat agentul Wolpert. "Nu veți scăpa nepedepsiți".

Poliția din Indonezia a arestat doi suspecți de tortură. Asep Yadi Nurul Hikmah a fost acuzat de tortură de animale și de vânzarea unei specii protejate și a fost condamnat la trei ani de închisoare. M Ajis Rasjana a fost condamnată la opt luni - pedeapsa maximă disponibilă pentru torturarea unui animal.

Videoclipurile circulă inclusiv pe Facebook

Videoclipurile de tortură a maimuțelor sunt în continuare ușor accesibile pe Telegram și acum pe Facebook, unde BBC a descoperit recent zeci de grupuri care împărtășesc conținuturi extreme, unele cu peste 1.000 de membri.

"Am văzut o escaladare a acestui conținut extrem, grafic, care era ascuns, dar care acum circulă în mod deschis pe platforme precum Facebook", a declarat Sarah Kite, cofondator al organizației de caritate pentru animale Action for Primates.

Facebook a declarat pentru BBC că a eliminat grupurile pe care le-a adus în atenția companiei. "Nu permitem promovarea abuzului asupra animalelor pe platformele noastre și eliminăm acest conținut atunci când luăm cunoștință de el, așa cum am făcut în acest caz", a declarat un purtător de cuvânt.

De asemenea, Kite a cerut ca legile din Marea Britanie să fie actualizate pentru a facilita urmărirea penală a persoanelor care plătesc pentru realizarea de videoclipuri de tortură. "Dacă cineva este implicat în mod proactiv în provocarea acelei dureri, plătind pentru aceasta și furnizând o listă de lucruri pe care dorește să le facă animalului, ar trebui să existe legi mai puternice pentru a-i trage la răspundere", a spus ea.

YouTube a declarat pentru BBC, într-o declarație, că abuzul asupra animalelor "nu are ce căuta" pe platformă, iar compania "lucrează din greu pentru a elimina rapid conținutul care încalcă legea".

"Numai în acest an, am eliminat sute de mii de videoclipuri și am închis mii de canale pentru că au încălcat politicile noastre violente și grafice", se arată în declarație.

Telegram s-a declarat "angajată în protejarea confidențialității utilizatorilor și a drepturilor omului, cum ar fi libertatea de exprimare", adăugând că moderatorii săi "nu pot patrula în mod proactiv grupurile private".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.