Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retragerea armelor grele de către insurgenţi din Idlib s-a încheiat (agenţie de presă turcă)

AP
racheta iran nuclear
Grupările insurgente siriene au finalizat luni retragerea armelor grele din provincia Idlib, odată cu apropierea datei-limită fixată de Moscova şi Ankara pentru înfiinţarea unei "zone demilitarizate", a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de AFP, informează Agerpres.

Citând corespondenţi din Idlib, în nord-vestul Siriei, Anadolu susţine că grupările insurgente au finalizat luni retragerea armelor lor grele, printre care lansatoare de rachete, mortiere şi rachete cu rază medie de acţiune. 

Frontul Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie a insurgenţilor sirieni susţinută de Turcia, a anunţat sâmbătă că îşi retrage armele grele, atenţionând totodată că operaţiunea va dura "câteva zile". Această retragere trebuia să se încheie înainte de data de 10 octombrie, miercuri, potrivit termenelor stabilite de un acord ruso-turc. 

Anadolu a afirmat de asemenea că armata turcă a transferat, în zona de unde au fost retrase armele grele, arme şi vehicule blindate pentru patrulele prevăzute în acordul încheiat la Soci. 

Rusia, aliată a Damascului, şi Turcia, susţinătoarea insurgenţilor, cooperează strâns pentru a pune capăt războiului care sfâşie Siria din 2011 şi s-a soldat până acum cu 360.000 de morţi. 

Acordul lor asupra Idlib, dezvăluit în 17 septembrie, prevede instaurarea unei zone-tampon având între 15 şi 20 de kilometri lăţime, pentru a separa teritoriile insurgenţilor şi sectoarele vecine aflate sub controlul regimului sirian. El a permis înlăturarea riscului unei ofensive a regimului, care părea iminentă şi a determinat ONG-uri şi ONU să formuleze temeri privind o "catastrofă umanitară" şi "o baie de sânge" în acest ultim bastion insurgent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.