Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectivă 2019 - Anul morților CUTREMURĂTOARE în artă, modă și politică

lumanare doliu

Anul 2019 ne-a răpit scriitori, oameni de teatru și film, cântăreți, compozitori și politicieni, unii dintre ei prieteni, modele sau celebrități. O parte dintre aceștia se regăsesc în această retrospectivă îndoliată MEDIAFAX.

Scriitori

Pe 5 ianuarie, cei care citesc poezie românească din ultima jumătate de secol au primit vestea că Emil Brumaru, cunoscutul cel care i-a imaginat pe Julien Ospitalierul și pe Detectivul Arthur sau Submarinul erotic, a încetat din viață la 80 de ani. George Stanca, a murit la 71 de ani, pe 4 februarie. Era cunoscut atât ca publicist cât și ca poet.

Citește și: RETROSPECTIVĂ 2019 Marea controversă a anului: OUG 114. Efectele care rămân și după abrogare

Gheorghe Iova, scriitorul care a impus formula acțiunii textuale și a fost un model pentru ultimele trei generații de scriitoi din literatura română, a murit pe 29 iunie.

Actori, critici și regizori

Lumea teatrului s-a îndoliat pe 22 martie, când regizorul Radu Penciulescu, a murit, la 88 de ani. Criticul de film Tudor Caranfil, cunoscut atât pentru volumele publicate cât și pentru consistenta sa carieră în televiziune, prezentând emisiuni și pelicule clasice, a murit pe 23 martie, la 87 de ani.

Teatrul Național s-a despărțit pe 2 mai de Ilinca Tomoroveanu, cunoscuta actriță fiind director adjunct artistic al instituției din 2005. Avea 77 de ani.

Cu 11 ani mai în vârstă era Damian Crâșmaru, actorul care a murit pe 11 iulie, la exact 15 luni de la decesul soției sale, actrița Carmen Stănescu.

A doua jumătate a anului a fost la fel de tristă pentru iubitorii teatrului care le-au văzut plecând pe rând pe Monica Ghiuță, la 79 de ani, pe 28 iulie, Florina Cercel, la 76 de ani, pe 30 iulie și pe regizoarea Cătălina Buzoianu, la 81 de ani, pe 3 august.

Nici toamna nu a fost mai blândă cu cei care își trăiesc viața în apropierea scenei, pe 18 septembrie murind regizorul Alexandru Darie, în vârstă de 60 ani, legat în ultimele decenii de Teatrul Bulandra pe care l-a condus. După mai puțin de o lună s-a stins Tamara Buciuceanu, la 90 ani, pe 15 octombrie.

Compozitori și cântăreți

Pe 8 ianuarie, a murit Cornel Trăilescu, 92 ani, dirijor și compozitor român, pe care memoria melomanilor îl păstrează atât la pupitrul Operei Naționala București cât și în calitate de autor al operei pentru copii ”Motanul încălțat”, din 1961. Pe 24 martie, a murit în Germania Cornelia Tăutu, la 81 de ani, compozitoare premiată de Asociația Cineaștilor din România, pentru muzica filmelor Zidul (1975) și Moromeții (1987).

După mai multe luni petrecute în spital fanii au aflat că, pe 29 octombrie, a murit Mihai Constantinescu, în vârstă de 73 ani, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți români din anii care a devenit cunoscut în anii ´70 și s-a identificat cu piesele muzicale pentru copii din anii ´80.

Leo Iorga, fostul solist și chitarist al trupei Compact a murit pe 2 noiembrie, la 54 ani, după o lungă suferință.

Creatori de modă

Showbiz-ul românesc a fost îndoliat pe 28 martie, odată cu dispariția Zinei Dumitrescu, la 82 de ani, creatoarea care a format și a marcat o întreagă generație de creatori, modele și designeri, consacrați după 1989. Pe 29 aprilie, în urma unui accident rutier a murit creatorul de modă Răzvan Ciobanu, la 43 de ani.

Politicieni

Nici lumea politică nu a avut un an mai ușor, despărțindu-se pe 20 mai de Remus Opriș, în vârstă de 60 de ani, fost ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului și al Departamentului pentru Administrație Publică Locală. Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a încetat din viață la 69 ani, pe 16 noiembrie. A fost ministru pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Victor Ciorbea și ministru delegat pentru relația cu partenerii sociali în Guvernul Adrian Năstase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.