Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectivă 2021. Pierderi mari în sportul românesc - Printre cele mai importante, Ivan Patzaichin, care s-a stins pe 5 septembrie, la 71 de ani

Inquam Photos / Alexandru Busca
Ivan Patzaichin

Cea mai mare pierdere a sportului românesc în 2021 este cea a fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, care s-a stins pe 5 septembrie, la 71 de ani, conform agerpres.

Fotbalul românesc i-a pierdut în acest an pe reputaţii tehnicieni Cornel Drăguşin şi Gheorghe Staicu, dar şi alte figuri importante, precum Camil Oprişan, Remus Câmpeanu, Bebe Năsturescu sau Paul Popovici.

Bogdan Macovei, fost antrenor al naţionalei feminine de handal, a decedat în ianuarie, la doar 67 de ani. Şi scrima românească a suferit pierderi, rămânând fără tehnicianul Costică Bărăgan şi fără fosta floretistă Ileana Gyulai Ienei.

Baschetul a rămas fără Anton Netolitzchi, Ioan Ionescu şi Paul Visner, iar ciclismul fără legendarii Ludovic Zanoni şi Walter Ziegler.

Pierderile sportului cu balonul oval din România au fost şi ele semnificative, pe rând au plecat dintre noi Alexandru Teofilovici, Constantin ''Titi'' Udrea, Ioan Teodorescu şi Petre Florescu.

IANUARIE

1: Antrenorul lotului naţional de dirt track, Petre Iancu, se stinge din cauza COVID-19, cu doar o zi înainte să împlinească 66 de ani, a anunţat Federaţia Română de Motociclism pe site-ul său. Iancu, antrenor de dirt track şi la clubul CSTA Bucureşti, a alergat în a doua jumătate a anilor '70 la disciplinele speedway şi viteză (clasa motocicletelor cu ataş). La dirt track a concurat pentru clubul Metalul Bucureşti, iar la viteză pentru clubul la care a antrenat peste ani, CSTA Bucureşti. A fost antrenorul secţiei de dirt track a CSTA în ultimii 15 ani, iar din 2016 a devenit antrenor al lotului naţional.

2: Fostul fotbalist Camil Oprişan a decedat la vârsta de 73 de ani, a anunţat clubul Petrolul Ploieşti, cu care s-a identificat de-a lungul carierei. Oprişan a fost component al generaţiei care, din postura de campioană a României, disputa, în 1966, cele trei întâlniri cu FC Liverpool din cadrul Cupei Campionilor Europeni. Camil Oprişan a fost strâns legat, de-a lungul întregii vieţi, de culorile 'galben-albastre', fiind jucător şi, în mai multe rânduri, antrenor al primei echipe, descoperitor de talente şi mentor al multor generaţii de jucători, precum şi şef al Centrului de Copii şi Juniori al FC Petrolul Ploieşti.

6: Fostul fotbalist şi antrenor al echipei Olimpia Satu Mare, Mircea Bolba, a decedat, miercuri, la vârsta de 59 de ani.

A mai jucat de-a lungul timpului la formaţiile Steaua Bucureşti, ASA Târgu Mureş, Poli Timişoara, FC Bihor Oradea, Sportul 30 Decembrie, Evagoras Paphos, Armătura Zalău şi Inter Sibiu. Ca antrenor a condus echipele Olimpia Satu Mare, Fink Fester Petreşti, Talna Oraşu Nou, Arieşul Turda, Silvania Şimleu Silvaniei, Unirea Dej, FCMU Baia Mare, Turul Micula, Someşul Dej şi Olimpia MCMXXI Satu Mare.

6: Sportivul paralimpic Iulian Şerban a decedat la vârsta de 35 de ani, a anunţat Clubul Sportiv al Armatei Steaua. A fost Campion mondial în trei rânduri la paracanoe (2010, 2011 şi 2012) şi ocupant al locului 4 la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro (2016),

11: Bogdan Macovei, care a condus echipa feminină de handbal a României la clasarea pe locul al patrulea la Campionatul Mondial din 1999, a decedat la vârsta de 67 de ani. Macovei, autorul mai multor cărţi despre handbal şi lector EHF, a mai pregătit naţionala feminină a României şi la Mondialul din 1990, când tricolorele au ocupat locul 7, precum şi la Jocurile Olimpice din 2000. A cucerit două titluri de campion al României cu Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a mai pregătit echipa macedoneană Kometal Skopje, cu care a ajuns în sferturile Ligii Campionilor, dar şi naţionala feminină a Macedoniei, cu care s-a clasat pe 7 la Mondialul din 1997.

17: Fosta jucătoare de fotbal Gergiana Onea, de la FC Oneşti, a decedat la vârsta de 21 de ani, în urma unei maladii rare, a anunţat Federaţia Română de Fotbal.

22: Fostul jucător de rugby Cătălin Ion, de trei ori câştigător al campionatului naţional cu Dinamo, a decedat la vârsta de doar 46 de ani. La finalul carierei sportive, Cătălin Ion a îmbrăcat haina de poliţist, în zona economică, unde a ajuns până la gradul profesional de comisar-şef.

28: Principalul finanţator al echipei feminine de handbal HC Selmont Baia Mare (2001-2005), Marcel Mariş, s-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani.

31: Fostul internaţional Mihail Popescu a încetat din viaţă la vârsta de 60 de ani. Fost component al echipei CSA Steaua Bucureşti, Popescu a participat cu echipa naţională de seniori la mai multe Campionate Mondiale, dar şi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1980, de la Lake Placid (SUA), ultima Olimpiadă la care România a fost prezentă la hochei pe gheaţă.

FEBRUARIE

3: Fostul spadasin Costică Bărăgan s-a stins la vârsta de 71 de ani. Bărăgan a participat la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, clasându-se pe locul 5 în proba pe echipe, iar la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980 s-a clasat pe locul 4 cu echipa de spadă masculin. Tot cu echipa a câştigat titlul de campion mondial universitar la Sofia, în anul 1977. La nivel de club, a fost câştigător al Cupei Europei cu echipa CSA Steaua, la Heidenheim, în 1980, şi multiplu campion naţional. După încheierea activităţii sportive a continuat ca antrenor la Tractorul Braşov, IEFS, CS Progresul Bucureşti, LPS Oradea, fiind unul dintre cei mai buni tehnicieni din spada românească.

15: Fostul canotor Tudor Ştefan, care a adus prima medalie de aur la o ediţie a Campionatelor Mondiale în barca de 2+1, a decedat la vârsta de 77 de ani. Ştefan a obţinut, în anul 1970, alături de Petre Ceapura şi Gheorghe Gheorghiu (cârmaci), prima medalie de aur pentru Romania în această probă la un Campionat Mondial (St. Catharines/Canada). Tudor Ştefan a fost şi medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, alături de Petre Ceapura şi Ladislau Lovrenschi.

25: Fostul fundaş Sorin Moraru a decedat la vârsta de 53 de ani, în urma unui infarct miocardic în timp ce se afla cu prietenii la o partidă de fotbal. ''Butelie", aşa cum îi spuneau colegii de echipă şi prietenii, a debutat în prima divizie ca fundaş la FC Olt, apoi a trecut pe la Farul Constanţa unde a fost şi căpitan de echipă, iar în perioada 1992-1994 a evoluat la FC Argeş sub bagheta antrenorilor Ion Moldovan şi Constantin Stancu. Moraru a mai evoluat în cariera sa la Electroputere, Petrolul Ploieşti şi Gloria Bistriţa.

MARTIE

17: Fostul baschetbalist Anton Netolitzchi a decedat la vârsta de 63 de ani. Anton Netolitzchi început să practice baschetul la vârsta de 10 ani, iar în 1977 a ajuns la Steaua Bucureşti, singura echipă pentru care a evoluat în toată cariera sa, până în 1993. Născut pe 6 martie 1958, Anton Netolitzchi a avut 130 de selecţii în naţionala de baschet a României. A cucerit 11 titluri de campion naţional cu echipa Steaua Bucureşti, primul în 1978, ultimul în 1991, iar în 1993 a câştigat şi Cupa României. A participat cu echipa naţională de seniori la patru ediţii ale Campionatelor Europene şi ale Cupei Balcanice interţări. După retragere, a fost antrenor în cadrul secţiei de baschet a echipei roş-albastre, atât la seniori, cât şi la tineret, ocupând această funcţie până la începutul anilor 2000.

APRILIE

4: Fostul fotbalist Remus Câmpeanu, simbol al clubului Universitatea Cluj, s-a stins la vârsta de 82 de ani. Remus Câmpeanu şi-a dedicat întreaga carieră de jucător lui ''U'' între 1960 şi 1974, fiind component al echipei care ''a pus şapca pe Cupă'' în 1965. După ce a agăţat ghetele în cui, a fost preşedinte al clubului până în 1989 şi a rămas alături de echipă până în ultima clipă. Fundaşul Remus Câmpeanu a adunat 329 de prezenţe în prima ligă de fotbal, toate sub culorile Universităţii Cluj.

7: Fostul fotbalist al echipei UTA din anii '70, Paul Popovici, a decedat la vârsta de 72 de ani. Popovici a fost fundaşul stânga al unei superbe generaţii roş-albe din prima parte a anilor '70. 'Pali' Popovici a început fotbalul în Oradea natală, unde a jucat pentru Înfrăţirea şi Crişul. UTA a reuşit legitimarea valorosului apărător în iarna lui 1971, iar de atunci Popovici a fost de neînlocuit în banda stângă. Popovici a fost vicecampion naţional în sezonul 1971-1972 cu UTA, formaţie alături de care a atins faza sferturilor de finală a Cupei UEFA, când arădenii au fost eliminaţi de Tottenham (n.r. - 1972). Fost component al echipei naţionale, Popovici a mai jucat la formaţiile Crişul Oradea, FC Bihor şi Înfrăţirea Oradea. După retragerea din activitate a activat o perioadă scurtă ca antrenor al formaţiei FC Bihor.

27: Legendarul pilot Marin Dumitrescu s-a stins din viaţă, marţi, la venerabila vârstă de 102 ani. Marin Dumitrescu s-a născut pe 19 ianuarie 1919, într-un sat din Oltenia, Comani. Pe când avea 13 ani, a ajuns în Bucureşti, iar la scurt timp a devenit ucenic la Ford România, secţia motoare, unde era în echipa maestrului Artur Strijek. După ce l-a admirat pe campionul german Hans Stuck la Marele Premiu al Bucureştiului din 1939, Marin Dumitrescu a fost nevoit să plece în 1941 la război, participând la atacul de la Stalingrad. În 1944, s-a întors de pe front şi atunci a început şi cariera sa în motorsport. În 1948, Marin Dumitrescu a luat pentru prima oară startul în Marele Premiu al României, competiţia care a continuat tradiţia Marelui Premiu al Bucureştiului. După ce în anii anteriori asistase la cursele de coastă de la Sinaia, în 1950, Marin Dumitrescu a reuşit cea mai mare victorie din carieră chiar acolo. În 1967, avându-l în dreapta pe Ştefan Iancovici, Marin Dumitrescu a obţinut locul 2 la Raliul Transbalcanic, o competiţie care s-a desfăşurat pe o lungime de 4.000 de kilometri. În 1968, Marin Dumitrescu a devenit campion naţional absolut la prima ediţie a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă. Un an mai târziu, avându-l pe Petre Vezeanu copilot, a fost vicecampion la prima ediţie a Campionatului Naţional de Raliuri. Până la retragerea din 1977, a mai cucerit 4 titluri de campion naţional: 1970 (clasa 2), 1972 (clasa 3), 1973 (clasa 4), 1976 (clasa 6).

MAI

6: Fostul jucător şi antrenor al echipei naţionale de rugby a României, Alexandru Teofilovici, component al selecţionatei "tricolore" care reuşea prima victorie în faţa Franţei pe 5 iunie 1960 (11-5), a decedat la vârsta de 92 de ani. Acesta se mutase în Canada din 1972, acolo fiind profesor de educaţie fizică. Originar din Bucureşti, Alexandru Teofilovici a practicat la început luptele, iar apoi trecut la rugby, unde a cunoscut consacrarea pe postul de pilier la clubul CCA (Steaua). De-a lungul evoluţiei la echipa militară a cucerit trei titluri de campion naţional şi 5 Cupe ale României. O perioadă scurtă a jucat şi pentru echipa Constructorul Bucureşti, pe care a şi antrenat-o. El a debutat pentru echipa naţională a României pe 19 mai 1957, la celebrul meci cu Franţa, pierdut cu 15-18, care a făcut record mondial de asistenţă la o partidă de rugby, 90.000 de spectatori fiind prezenţi pe Stadionul 23 August. Teofilovici a adunat 22 de selecţii la prima reprezentativă, 6 dintre acestea fiind împotriva "cocoşilor" şi a câştigat de două ori Campionatul European FIRA. După ce şi-a încheiat cariera ca jucător, acesta a continuat să fie alături de rugby, îmbrăţişând cariera de antrenor, fiind atât antrenor al echipei naţionale, cât şi antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Rugby, în perioada 1970-1972.

7 mai: Fostul arbitru Ioan Danciu a decedat la vârsta de 69 de ani. Danciu, născut pe 5 ianuarie 1952, a fost arbitru în prima ligă în perioada 1990-1997, conducând peste 100 partide în primul eşalon fotbalistic. De asemenea, a făcut parte şi din brigăzi care au condus jocuri internaţionale, până când şi-a încheiat activitatea la limită de vârstă. După încheierea carierei, Ioan Danciu a activat în conducerile cluburilor de fotbal FCM Bacău, Jiul Petroşani şi FC Vaslui.

IUNIE

14: Fostul fotbalist şi antrenor Gheorghe Staicu, care a condus printre altele echipele Universitatea Cluj, Olimpia Satu Mare, FC Braşov şi selecţionata feminină a României, a decedat la vârsta de 85 de ani. Gheorghe Staicu a fost jucător la Steaua Bucureşti şi antrenorul naţionalei feminine în perioada 2002-2007. În cariera de antrenor, Gheorghe Staicu a pregătit echipe precum Olimpia Satu Mare, cu care a reuşit două promovări şi a jucat o finală de Cupă a României, FC Bihor, FC Braşov, Jiul Petroşani, UM Timişoara, Universitatea Cluj şi FC Baia Mare. De asemenea, Gheorghe Staicu a fost antrenor la loturile olimpice şi selecţioner al loturilor feminine de junioare şi senioare. Ca jucător, Staicu are în palmares două titluri de campion şi o Cupă a României, toate cu Steaua Bucureşti.

19: Fostul campion naţional de off-road Adrian Cernea a decedat în timpul unei etape a Campionatului Naţional, desfăşurată la Slănic Moldova. Echipajul format din Adrian Cernea şi copilotul Alex Tache urma să traverseze o vale, loc prin care mai multe echipaje deja trecuseră fără probleme moment în care au fost surprinşi de o viitură. Maşina de concurs a fost luată de ape. Copilotul a fost salvat, însă Adrian Cernea a rămas blocat în maşina luată de ape.

29: Fostul internaţional Ioan Ionescu a decedat la vârsta de 65 de ani, a anunţat Federaţia Română de Baschet. Fostul pivot al echipei Dinamo Bucureşti şi-a încheiat cariera sportivă la Politehnica-Sportul Studenţesc Bucureşti, iar după 1990 s-a stabilit în Australia împreună cu familia. Cunoscut printre apropiaţi ca 'Muntele' sau 'John', baschetbalistul născut în Piteşti a evoluat un deceniu în tricoul naţionalelor României, participând la Campionatele Europene de seniori din 1985 şi 1987, dar şi la Universiada din 1981, de la Bucureşti.

IULIE

26: Fostul fundaş Dumitru Romilă, cunoscut drept Romilă I, a decedat la vârsta de 78 de ani. Născut pe 8 octombrie 1942, Dumitru Romilă a jucat la Politehnica Iaşi în perioada 1965-1973. După încheierea activităţii de jucător, Dumitru Romilă a devenit antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii, unde, în cele peste trei decenii de activitate, a descoperit fotbalişti importanţi, printre care Daniel Pancu, Adrian Cristea sau Benone Dohot.

AUGUST

25 aug: Fosta floretistă Ileana Gyulai Ienei, campioană mondială şi medaliată olimpică, a decedat la vârsta de 75 de ani. Ileana Gyulai, născută la Cluj, în 12 iunie 1946, a făcut parte din valoroasa generaţie de floretiste lansate la Satu Mare în 1964 de antrenorul Alexandru Csipler. Campioană mondială la echipe în 1969, de două ori medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice, la Ciudad de Mexico în 1968 şi Munchen 1972, Ileana Gyulai mai are în palmares alte 6 medalii mondiale, 3 de argint şi 3 de bronz, câştigate între 1965 şi 1974. Alături de colegele din echipa Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1973. Ileana Gyulai este de trei ori campioană naţională la floretă individual (1966, 1967 şi 1973) şi de 15 ori campioană naţională la echipe (Unio Satu Mare - 1964, Steaua între 1965-1980). Timp de 15 ani, Ileana Gyulai s-a aflat constant în ierarhia scrimei feminine mondiale. În 1970 a fost declarată de ziarul 'Sportul' cea mai bună sportivă a anului. Anul acesta, Federaţia Internaţională de Scrimă a inclus-o în Hall of Fame.

SEPTEMBRIE

4: Pilotul Adrian Răspopa, care a suferit un accident rutier grav în timpul specialei de la Raliul Iaşiului, a murit la Spitalul Sf Spiridon din Iaşi, după două ore în care medicii au încercat să îi salveze viaţa. Pilotul Adrian Răspopa a suferit multiple leziuni grave la nivelul bazinului, abdomenului şi cranio-cerebral şi a intrat în comă după ce în cursul după amiezii de sâmbătă, în timpul unei probe speciale, a ieşit în decor în zona Hadâmbu.

5: Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani. Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen). De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur). În 1984 s-a retras din activitate şi a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo. În 1986 a fost promovat ca antrenor la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990). În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.

 

OCTOMBRIE

10: Reputatul antrenor Cornel Drăguşin, fost selecţioner al naţionalei de fotbal a României în perioada 1975-1976, a decedat la vârsta de 95 de ani. Născut pe 26 martie 1926, Drăguşin a fost director al Şcolii Federale de Antrenori între 1990 şi 2002. Drăguşin a fost, de asemenea, secundul lui Emeric Ienei la Cupa Mondială 1990 din Italia. În cariera de fotbalist a activat la CCA Bucureşti, iar în anii '60 a fost selecţioner al echipelor Irakului şi Siriei.

27: Fostul ciclist Ludovic Zanoni, clasat pe locul secund în Turul României în 1955 şi 1958, a decedat la vârsta de 86 de ani. Zanoni, născut la Arad, pe 26 iunie 1935, a ocupat locul 6 la contratimpul pe echipe (100 km) de la Jocurile Olimpice din Roma. La participat la mai multe ediţii ale tradiţionalei Curse a Păcii.

31: Fostul fotbalist Gheorghe Barbu, câştigător al Cupei României cu Universitatea Craiova în 1993, a decedat la vârsta de 53 de ani. Barbu şi-a început cariera ca mijlocaş la Universitatea Craiova, după care a mai evoluat la Electroputere, Farul Constanţa, Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Naţional. Gheorghe Barbu a continuat ca antrenor, fiind secund şi apoi interimar (2013) la Universitatea Cluj, dar a mai pregătit şi formaţii precum CSM Reşiţa, Unirea Jucu, Dacia Unirea Brăila, Unirea Dej, Someşul Dej sau echipa a doua a clubului CFR Cluj. Ultima oară a antrenat formaţia Victoria Cluj.

NOIEMBRIE

3: Silviu Dumitrescu, fost antrenor al lotului naţional de atletism între 1975 şi 1988, a decedat la vârsta de 96 de ani. Născut pe 21 februarie 1925, la Bucureşti, a fost absolvent al Şcolii de antrenori din cadrul FRA (1948) şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1949). El a fost antrenor al lotului naţional (1975-1988) şi al cluburilor ACR Bucureşti (1944-1948) şi Metalul Bucureşti (1949-1994). O jumătate de secol de antrenorat, dintre care 45 de ani a activat la acelaşi club (Metalul Bucureşti). Pentru rezultatele obţinute de sportivii săi (între care 5 medalii la campionatele europene de sala pentru seniori, 1 titlu de campion european în aer liber la juniori, 2 recorduri europene în aer liber la juniori etc.), Dumitrescu a primit în 1983 titlul de "Antrenor emerit". A fost decorat cu Medalia "Meritul Sportiv - clasa I" (1982) şi cu Ordinul "Meritul Sportiv - clasa a III-a" (2004).

9: Fostul jucător şi arbitru internaţional Constantin ''Titi'' Udrea a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani. Născut la Bucureşti, pe 21 mai 1933, Udrea şi-a început cariera de jucător la Metalul Bucureşti, pe postul de centru, în anul 1947, sub bagheta antrenorului Toma Moldoveanu, întru-un joc din categoria Promoţie, contra echipei Petrolul. S-a făcut remarcat încă din această partidă, înscriind două eseuri. La seniori a jucat pentru Gloria Bucureşti. După încheierea carierei de jucător, Constantin Udrea a rămas aproape de rugby, însă ca arbitru, activitate pe care a desfăşurat-o între 1967 şi 1988. A oficiat aproape 500 de meciuri în campionatul intern, precum şi 18 partide internaţionale (1975-1988). A deţinut mai multe funcţii oficiale, precum secretar general adjunct al Federaţiei Române de Rugby, între 1993 şi 2000, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri în perioada 1990-2000, presedinte al Comisiei de Competiţii a FRR în perioada 1993-2000.

16: Fostul antrenor de judo Radu Abălaru, care a pregătit sportivi ai lotului olimpic şi ai unor cluburi precum CSA Steaua, LPS Mircea Eliade sau CSŞ1 Bucureşti, a încetat din viaţă, la vârsta de 72 de ani.

22: Fostul baschetbalist Pavel Visner, unul dintre "pilonii" echipei de aur Dinamo Bucureşti, în perioada anilor '60-'70, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, din cauza unor afecţiuni pulmonare. Visner a cucerit opt titluri de campion naţional cu Dinamo şi a evoluat mai mulţi ani în naţionala României. Visner a participat cu reprezentativa României, alături de alte nume mari ale baschetului autohton, printre care Mihai Nedeff, Horia Demian, Emil Niculescu şi Horaţiu Giurgiu, la două ediţii ale Campionatelor Europene, sub comanda antrenorilor Constantin Herold (în 1961 - locul 7) şi Vasile Popescu (1963 - locul 11).

DECEMBRIE

1: Fostul mare ciclist Walter Ziegler se stinge la vârsta de 82 de ani. Câştigător de două ori a Turului României (1960, 1968), multiplu campion naţional, Ziegler a obţinut un loc 4 la general în Turul Angliei şi a avut 9 participări în Cursa Păcii.

3: Fostul mare jucător şi antrenor de rugby Ioan Teodorescu s-a stins din viaţă la 85 de ani. Campion european cu Griviţa Roşie în 1964, echipă cu care a cucerit de patru ori şi titlul naţional în 1962, 1966, 1967 şi 1970, Ioan Teodorescu este unul dintre numele reprezentative ale rugbyului romanesc. Născut la Bucureşti pe 6 septembrie 1936, acesta a debutat în rugby la Clubul "Progresul Finanţe Bănci", unde a jucat până în 1958. A mai evoluat pentru cluburile Constructorul (1958-1960), Ştiinţa Bucureşti (1960-1962) şi Griviţa Roşie (1962-1970). De asemenea, a făcut parte din echipa naţională de tineret şi apoi de seniori, cu care a participat la turneul din Belgia, în Cupa Păcii şi la cele din Franţa şi Italia. Postul de bază în echipă era aripă dreapta, dar a jucat şi aripă stânga, chiar şi în linia a treia. Centru a jucat în finala Cupei Campionilor Europeni, prima ediţie, 1962, la Bucureşti, pierdută de Griviţa cu 3-11. De asemenea, a jucat în toate meciurile din a doua ediţie a Cupei Campionilor Europeni, 1964.

9: Fostul mare jucător Petre Florescu, câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo (1967) şi campion european cu echipa naţională de rugby (1968), s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani. Petre Florescu s-a născut pe 22 iunie 1945, în comuna Valea Ciorii din judeţul Ialomiţa. A debutat în rugby în 1960, la echipa Vulcan Bucureşti, pe postul de mijlocaş la grămadă, avându-l ca antrenor pe Dragoş Ţenescu. A evoluat pentru Progresul Bucureşti (1962-1965) sub comanda antrenorilor Telu Diamandi şi Eduard Denischi, la Dinamo (1965-1966 şi 1967-1974), Politehnica Iaşi (1976-1979), Farul Constanţa (1974) şi Rulmentul Bârlad (1966-1967 şi 1979-1988), unde şi-a încheiat activitatea de jucător. De-a lungul carierei a cucerit un titlu de campion naţional cu Dinamo, echipă cu care a câştigat în 1967 şi Cupa Campionilor Europeni. A adunat 20 de selecţii la echipa naţională, pentru care a evoluat între 1967 şi 1975, patru dintre aceastea fiind în faţa Franţei, câştigând de două ori. În 1968 a devenit campion european cu România, câştigând Cupa FIRA. Şi-a început activitatea de antrenor în 1976, în paralel cu cea de jucător, pregătind pe rând echipele din prima divizie Politehnica Iaşi, cu care a câştigat de două ori Cupa României, şi Rulmentul Bârlad. În anii 1992-1993 a fost antrenor al echipei naţionale de tineret.

10: Fostul fotbalist Constantin "Bebe" Năsturescu a decedat vineri, la vârsta de 81 de ani. Campion cu Rapid în 1967, Bebe Năsturescu a jucat peste 300 de meciuri în alb-vişiniu. Năsturescu, născut pe 2 octombrie 1940, a evoluat pe postul de mijlocaş, adunând şi 6 selecţii în naţionala României. El a mai câştigat şi Cupa României cu Rapid, în 1972.

22: Marcel Popescu, fostul preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti, a decedat miercuri seara, la vârsta de 72 de ani, la secţia de terapie intensivă a Spitalului Fundeni din Capitală, după o îndelungată şi demnă luptă cu o boală necruţătoare. Marcel Popescu a fost preşedintele clubului în perioada 1999-2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.