Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Sudan este aşteptată marţi

Twitter
Sudan

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să ţină marţi după-amiază o şedinţă de urgenţă cu uşile închise privind lovitura de stat din Sudan, au indicat luni surse diplomatice pentru AFP preluat de agerpres.

Această sesiune a fost solicitată de şase ţări occidentale, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Statele Unite, Estonia şi Franţa, au precizat sursele.

În cursul unei videoconferinţe de presă de la Khartoum cu jurnalişti la New York, reprezentantul ONU în Sudan, germanul Volker Perthes, a făcut cunoscut că se aşteaptă să expună marţi Consiliului noua situaţie din Sudan.

El şi-a exprimat speranţa ca cei 15 membri ai acestuia să dea din nou dovadă de unitate, subliniind că declaraţiile lor au fost în ultimii doi ani luate "mai degrabă în serios" de actorii sudanezi.

Membrii Consiliului iau în considerare să le ceară partenerilor să adopte o declaraţie comună, potrivit surselor diplomatice. Aceasta nu ar merge, totuşi, până la condamnarea loviturii de stat, aşa cum a făcut cu fermitate secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ci s-ar limita la a evoca îngrijorarea Consiliului de Securitate.

Obiectivul este de a obţine adeziunea tuturor membrilor Consiliului, a precizat pentru AFP un diplomat, dar nu este sigur că Rusia şi China o vor aproba.

În cursul zilei de luni, Moscova s-a delimitat de dezaprobarea internaţională generală, considerând că puciul este "rezultatul logic al unei politici eşuate" însoţită de "o ingerinţă străină de amploare" care ignoră "disperarea şi situaţia deplorabilă a majorităţii populaţiei".

Întrebat despre reacţiile internaţionale, Volker Perthes a subliniat că criticile au fost foarte puternice din partea Statelor Unite şi Europei, dar mult mai măsurate din partea ţărilor vecine care se tem mai ales pentru stabilitatea regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.