Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune lărgită în problema Siriei în cadrul summitului G7 din Italia

Miniştrii de externe din ţările membre G7 (Grupul celor şapte ţări cele mai industrializate din lume), reuniţi de luni în Toscana, au început lucrările zilei de marţi cu o reuniune lărgită asupra Siriei, la care participă Turcia şi o serie de ţări arabe, informează AFP, potrivit agerpres.

În timp ce secretarul de stat american, Rex Tillerson, urmează să ajungă marţi seara la Moscova, poziţia sa este extrem de aşteptată la actuala reuniune din Toscana, la o zi după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a exprimat o poziţie fermă împotriva regimului sirian.

Atac ARMAT în SUA: un bărbat a tras cu arma într-o școală/VIDEO

Reuniunea a început la 07:45 (05:45 GMT) în prezenţa miniştrilor de externe din cadrul G7 (Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Marea Britanie, Canada, Franţa şi Italia), precum şi înalţi diplomaţi din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania şi Qatar.

Gazda reuniunii, ministrul de externe italian, Angelino Alfano, a explicat luni că este vorba de a identifica modalităţi de relansare a procesului în vederea găsirii unei soluţii politice în Siria şi îndepărtarea spectrului unei escaladări militare.

Aliaţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în special, Rusia şi Iran, au ameninţat cu represalii, după atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene siriene în noaptea de 6 spre 7 aprilie ca ripostă la un atac chimic, imputat de către Occident regimului sirian şi care s-a soldat cu 87 de morţi la 4 aprilie la Khan Shaykhun, în nord-vestul Siriei.

Citește și: ULTIMA ORĂ: Traian Băsescu cere ARESTAREA lui Kovesi, a lui Coldea şi a lui Maior

Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, doreşte ca Tillerson să plece marţi de la G7 cu un "mesaj clar şi coordonat" pentru Rusia, principalul aliat al lui Bashar al-Assad. Din punctul său de vedere, trebuie să se facă presiuni pentru ca Moscova să înceteze să-l mai sprijine pe Al-Assad, "care este acum toxic în toate sensurile termenului".

SUA au avertizat luni, încă o dată, regimul lui Bashar al-Assad împotriva oricăror noi atacuri chimice, afirmând că au distrus circa 20% din aviaţia siriană în bombardamentul lor de săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.