Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune OSCE, fără Rusia. Bugetul pe 2023 rămâne sub semnul întrebării - ce alte subiecte se află pe agenda miniștrilor de externe

Belarus Feed
OSCE

Miniştrii de externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se reunesc joi şi vineri la Lodz (Polonia), într-o întâlnire marcată de lipsa reprezentantului Rusiei, Serghei Lavrov, transmite EFE, conform AGERPRES.

Şeful diplomaţiei de la Moscova nu va fi prezent la reuniune, deoarece se află pe lista de sancţiuni europene ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, ceea ce va împiedica abordarea directă a acestei chestiuni la reuniunea ministerială.

Nici secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, nu va călători la Lodz din motive de agendă, aşa că Washingtonul va fi reprezentat de subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland.

Din cauza dezacordurilor din cadrul organizaţiei, paralizată în practică de vetoul rus, dat fiind că deciziile se iau în unanimitate, nu este de aşteptat ca reuniunea de la Lodz să producă o deblocare a discuţiilor privind bugetul pe 2023 sau a altor subiecte care continuă să fie "îngheţate". La fel, la încheierea reuniunii, nu se aşteaptă o declaraţie finală comună.

Delegaţiile vor fi primite joi, la ora locală 08:30 (09:30, ora României - n.r.) de preşedintele prin rotaţie al OSCE, ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, după care va avea loc prima plenară care, la fel ca restul întâlnirii, va fi marcată de chestiuni referitoare la războiul din Ucraina.

Miniştrii de externe ai OSCE vor părăsi Lodz vineri după-amiază, după o conferinţă de presă la ora locală 14:30 la care vor participa Rau, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Osman Bujari (următorul preşedinte prin rotaţie al organizaţiei), şi secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid.

Pe marginea reuniunilor plenare vor avea loc paneluri de dezbateri care vor aborda teme precum traficul de persoane sau schimbările climatice şi securitatea în regiunile muntoase.

Alte subiecte pe agenda reuniunii OSCE vor fi conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan, ultima ţară confirmând că îşi va trimite la Lodz ministrul de externe, care va avea contacte bilaterale.

Din OSCE fac parte reprezentanţi ai 57 de ţări din Europa, Asia Centrală şi America. Organizaţia a fost creată la jumătatea anilor '70 ai secolului trecut pentru a promova dialogul internaţional în contextul războiului rece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.