Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revanșa taberei anti-Orban în PNL. Cine riscă zburatul din funcții în Parlament

Inquam Photos/ Octav Ganea
ludovic orban

Liberalii au dat uitării apelul la unitate al președintelui Klaus Iohannis și se pregătesc pentru ziua cuțitelor lungi. Cuțite cărora le-ar putea  fi victime apropiații și colaboratorii lui Ludovic Orban, aflați în momentul de față în funcții de conducere parlamentare, chiar în prima zi a sesiunii de toamnă.

La început de sesiune parlamentară au loc de obicei mișcări de trupe în rândurile parlamentarilor fiecărui partid. Nici PNL nu este scutit de acțiuni similare, mai ales că se vrea o revanșă după ce anul trecut Ludovic Orban a dispus unele schimbări în funcții pentru a-și instala apropiați și colaboratori în funcții.

CITEȘTE ȘI: Pas important pentru tratarea depresiei: Cercetătorii au descoperit sursa pesimismului în creier

Vizat la rândul său cu schimbarea din funcție, după ce a îngroșt rândurilor opozanților lui Orban din partid, liderul de grup de la Senat, Iulian Dumitrescu, pare a nu fi stat cu mâinile în sân. În ultima jumătate de an s-a aliat conjunctural cu Alina Gorghiu, cea pe care, cu un an în urmă, o învingea în chip umilitor, sprijinit de altfel chiar de Orban, în cursa pentru șefia senatorilor PNL. Chiar și așa, această mișcare nu a avut efectul scontat: Daniel Zamfir, unul din parlamemtarii cei mai vocali la adresa actualei conduceri liberale, a fost înlocuit de Orban din funcția de președinte al comisiei economice, cu senatorul Florin Cîțu, mai apropiat intereselor liderului PNL, fără ca gruparea Gorghiu-Dumitrescu să se poată opune eficient acestei decizii.

Între timp, rândurile nemulțumiților s-au îngroșat. Marcel Vela, președintele comisiei pentru apărare de la Senat, senatorul Răducu Filipescu, Caracotă și alții au trecut de partea lui Dumitrescu, susțin surse din PNL. Iar acum, liderul de grup are deja majoritatea necesară la grup pentru a trece la represalii, în debut de toamnă, susțin sursele citate.

Astfel, Alina Gorghiu ar urma să fie aleasă, luni, vicelider de grup, în schimbul sprijinului pe care îl va da fostul lider de partid pentru schimbarea a doi apropiați ai lui Ludovic Orban. Potrivit surselor citate, Iulian Dumitrescu va propune schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al comisiei economice și a lui Costel Șoptică din funcția similară de președinte al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.

"Iulian Dumitrescu este prieten foarte bun cu Daniel Zamfir. Încă de anul trecut i-a promis că-l va da jos pe Chițu. I-a cerut atunci răbdare să nu plece din partid, pentru că-l va reinstala în fruntea comisiei. Zamfir și-a făcut alte calcule, însă cu Tăriceanu", ne-au explicat sursele citate dorința de revannșă a liderului senatorilor PNL.

Cu concursul voturilor taberei anti-Orban, în locul lor vor candida și vor câștiga aceste funcții senatorii Carmen Harău, respectiv Iancu Caracotă. Ultimul mai deținuse șefia comisie de abuzuri în trecut, fiind mazilit chiar la cererea lui Orban, care-l bănuia de relații prea apropiate de colaborare cu foștii liberali plecați la ALDE.

CITEȘTE ȘI: Planta-farmacie: Vara calmează muşcăturile de insecte, iarna redă sănătate căilor respiratorii

Ofensiva anti-Orban nu se oprește însă aici. Conform surselor citate, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, va avea concurență. Pentru aceeași funcție va candida Victor Paul Dobre, un veteran liberal, nemulțumit, ca și alți liberali, de stilul de conducere impus de Turcan și Orban. Totuși, candidatura acestuia se vrea mai mult o testare a susținerii de care se bucură actuala conducere în rândurile deputaților liberali.

De cealaltă parte, nici Ludovic Orban nu pare a asista pasiv la eforturile adversarilor săi interni. Este posibil și ca Iulian Dumitrescu să aibă un concurent pentru postul de lider de grup la Senat. Potrivit surselor citate, Orban încearcă să-l convingă pe Daniel Fenechiu să riște şi să-și depună candidatura pentru această funcție, în speranța că astfel va reuși să spargă monolitul care riscă să se creeze în rândurile senatorilor liberali.

Totul se va decide însă în urma negocierilor care se vor purta în acest weekend. Aleșii PNL au fost deja convocați pentru această duminică, la Parlament, pentru a discuta prioritățile legislative și a alege viitoarele conduceri de grup.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.