Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revin seismele în Oltenia - Cutremur produs duminică seara în Gorj

Pinterest
Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 2,5 s-a produs duminică seara în județul Gorj. Este primul seism din Gorj după o pauză de câteva luni. În 2023, în județ au fost loc sute de cutremure, evenimentele total neobișnuite până acum în zonă.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 20.02 în județul Gorj.

Acesta a avut magnitudinea 2,5 și a avut loc la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Târgu Jiu (17 km), Drobeta-Turnu Severin (60 km), Hunedoara (74 km), Deva (88 km) Reșita (95 km).

Explicația experților pentru seismele din Gorj

În cursul anului trecut, la scurt timp după ce a avut loc cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter din Turcia, și în România au avut loc mai multe cutremure care au avut magnitudine destul de mare: 5,7; 5,2; 5.

„Zona Gorjului este cunoscută pentru cutremure, însă din 1945 nu am mai avut cutremure peste 5 la sud-vest de Târgu Jiu. Această secvență seismică se caracterizează prin prezența celor trei cutremure de peste 5 și foarte multe cutremure de peste 4 apărute după cutremurul de 7.8 din Turcia.

Cele două cauze principale: cauze interne din cauza corpului magmatic care există în zonă. O strucură foarte rigidă, existența unor falii locale. A doua cauză este influența cutremurului din Turcia de 7.8.

Energia cutremurului a fost canalizată de-a lungul faliei est anatoliene cu predicție spre sud. La câteva zile după cel de 7.8, pe falia transformantă a Mării Moarte a avut loc un cutremur de 6 în Siria", a spus seismologul Mihai Diaconescu, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.