Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂ Clinicile PRIVATE din România își cer banii pe testele de coronavirus: STATUL le IGNORĂ

Time of Israel
test coronavirus COVID

E revoltă a clinicilor private din România, care își cer banii pentru testele de coronavirus făcute populației. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) solicită acoperirea costurilor pentru testele realizate în Bucureşti privind infecţia cu noul coronavirus solicitate de autorităţi de la începutul pandemiei de COVID-19 şi atrage atenţia că, în caz contrar, există riscul ca testarea în mediul privat să fie sistată începând de săptămâna viitoare.

"Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED face apel la autorităţile competente pentru continuarea campaniei de testare a populaţiei pentru COVID-19. Furnizorii medicali solicită acoperirea costurilor pentru testele realizate în Bucureşti de la începutul pandemiei. În caz contrar, există riscul ca testarea în mediul privat să fie sistată începând de săptămâna viitoare. În prezent, aproximativ jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală şi decontate de stat se realizează în sistemul medical privat", se arată într-un comunicat al PALMED transmis, vineri, AGERPRES.

Citește și; 'EROII' din prima linie: bolnavă de cancer, LĂSATĂ SĂ MOARĂ pentru că era infectată cu coronavirus

Potrivit sursei citate, mediul privat a răspuns prompt apelului autorităţilor de a se implica cu toate resursele disponibile, materiale şi umane, încă de la începutul crizei sanitare, capacitatea de testare crescând semnificativ prin investiţii şi o distribuire suplimentară de personal în segmentul de testare PCR.

"În lipsa decontării testelor potrivit contractului pe care fiecare furnizor îl are, multe unităţi medicale se văd obligate să înceteze prelucrarea testelor realizate la cererea Direcţiei de Sănătate Publică, întrucât nu mai pot susţine costurile", afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED, citat în comunicat.

PALMED estimează că peste 50% din testele realizate în mediul privat sunt solicitate de autorităţile din domeniu, iar sistarea lor ar avea un impact semnificativ asupra eforturilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

"Testele venite din partea statului au fost prelucrate cu prioritate în linie cu reglementările legislative în vigoare, furnizorii de servicii medicale private aflându-se uneori în situaţia de a depăşi termenul de eliberare a rezultatelor pentru testele la cerere, fapt care a atras după sine nemulţumirea pacienţilor care au plătit pentru aceste teste. Ne dorim să putem oferi în continuare servicii medicale rapid şi la cele mai înalte standarde, dar nu putem să mai susţinem aceste costuri mult timp. Cei mai afectaţi dintre furnizori s-ar putea afla în situaţia de a nu mai primi probe chiar de săptămâna viitoare", explică Hotoboc în comunicat.

PALMED arată că a încercat "să rezolve această problemă, dar nu a reuşit până în prezent".

"Au mai fost situaţii similare şi în ţară, nu doar la Bucureşti. Există încă datorii ale statului către furnizori, dar pe o perioadă mult mai scurtă de timp, nu de la începutul pandemiei, aşa cum se întâmplă în Capitală", completează Cristian Hotoboc.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că situaţia are nevoie de "o soluţionare urgentă pentru a menţine cel puţin volumul de testare din prezent, iar pentru a găsi soluţii de creştere a capacităţii de testare în mediul privat pe termen mediu şi lung este nevoie de predictibilitate şi de respectarea condiţiilor contractuale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.