Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă FĂRĂ precedent în PSD! Titus Corlățean: CE nu poate să iasă din capcana laudelor față de sistemul judiciar din România

Titus Corlatean

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, despre afirmațiile lui Frans Timmermans cu privire la legislația română în domeniul justiției, că oficialii Comisiei Europene nu pot acuza ceea ce au lăudat ani la rând, astfel că CE „se află într-un cerc vicios și nu poate să iasă”.

„Pentru mine, declarațiile dlui Frans Timmermans sunt, într-o egală măsură, dezamăgitoare și deloc surprinzătoare. Sunt dezamăgitoare pentru că ele reflectă o poziționare practic paralelă cu realitățile profunde din România din toți acești ani, privind modul în care sistemul judiciar a funcționat în realitate, și nu sunt deloc suprinzătoare pentru că Comisia Europeană nu reușește să iasă din capcana în care a căzut. Comisarii europeni cu competență în materie au contribuit la ridicarea unui piedestal pe care au așezat cu cununuri de lauri sistemul judiciar și combaterea corupției din România, au fost direct contributori la crearea unui mit și a unei aure glorioase de funcționare ireproșabile a sistemului judiciar și a structurii anticorupție din România și în momentul de față nu reușesc să critice abuzuri foarte grave împotriva funcționării sistemului judiciar într-un stat democratic și împotriva încâlcării grave a drepturilor și libertăților cetățenilor, pentru că nu pot să critice ceea ce au lăudat atâția ani de zile”, a declarat, marți, pentru MEDIADAX, senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe.

Senatorul social-democrat s-a referit, în acest context, la faptul că CE nu a exprimat o poziție cu privire la „sistemele paralele” de funcționare a justiției, bazate pe protocoalele cu SRI.

„O spun foarte clar, faptul că din partea Comisiei Europene nu a existat, în ultimul an, o poziție publică de condamnarea sau măcar de exprimare a îngrijorării legate de faptul că au putut exista în România sisteme paralele cu sistemul legal, transparent, de funcționare a justiției, fundamentate pe faimoasele protocoale clasificate, care au stabilit, printre altele, subordonarea procurorilor față de ofițerii din SRI în ceea ce privește ancheta penală, s-au stabilit termene în care procurorii să raporteze termenele în care sunt gestionate dosarele și informațiile din dosare, raportări către ofițerii de informații, au stabilit inclusiv printr-o OUG a Guvernului Cioloș competențe speciale de anchetă penală pentru ofițeri de informații, au stabilit un mecanism de monitorizare a magistraților și de deschidere a unor anchete penale pentru vreo 3.300 de magistrați, procurori și judecători, adică pentru peste 60% dintre magistrații României, ca element de presiune și de șantaj și faptul că au existat cazuri celebre numeroase în ultimul an în care ÎCCJ a desființat cazuri instrumentate de DNA și a dispus respingerea acuzațiilor, clasarea unor dosare și cel mai adesea cu motivația că fapta nu există, asta reflectă niște carențe extrem de grave ale sistemului judiciar pe care Comisia Europeană și dl Timmermans l-au tot lăudat”, a indicat Corlățean, pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, secția specială de investigare a magistraților este benefică.

„Asta implică în mod necesar corecții necesare în primul rând. Dl Timmermans nu poate să ne explice nouă, în România, de ce aceste abuzuri grave nu ar trebui corectate legislativ. Și dl Timmermans ar trebui să ne explice nouă cum o secție specială de investigare a eventualelor abuzuri grave ale magistraților este bună la DNA și nu este bună la Parchetul General, mai ales că este desemnată de CSM, nu de o putere politică”, a menționat senatorul PSD, pentru MEDIAFAX.

Corlățean a invocat și o componentă politică a discursului lui Timmermans.

Citește și: DECIZIE INCENDIARĂ pentru Liviu Dragnea - Magistrații au hotărât redeschiderea Dosarului Tel Drum, după cererea DNA

 

„Eu o spun foarte clar, pot fi explicații pentru această poziție, faptul că CE se află într-un cerc vicios și nu poate să iasă din cercul laudelor față de un sistem care a demonstrat că este corupt și a comis abuzuri, dar pot și explicații legate de evoluțiile politice în care o familie politică mare, PPE, suferă pentru faptul că trebuie să sancționeze două guverne de dreapta, cele din Polonia și Ungaria, și simte nevoia unei ținte și a unui sacrificiu și la nivelul unor guverne socialiste. Eu nu exclud o asemenea discuție între marii lideri politici, pentru că am trăit în acest mediu și nu sunt atât de naiv”, a arătat el.

Senatorul PSD a precizat pentru MEDIAFAX că CE și Comisia de la Veneția „suferă la capitolul acurateții informației”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.