Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă în MAE - Sindicaliștii din MAE se plâng de salarii, concursuri aranjate și politizarea numirilor

MAE
Luminita Odobescu

Sindicaliștii din diplomație se plâng, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Luminița Odobescu, de o serie de nereguli în activitatea Ministerului Afacerilor Externe. În scrisoarea Sindicatului SCUT pentru Administrația Publică, parte a C.N.S. Cartel Alfa, sunt denunțate politica de resurse umane a ministerului, concursurile netransparente, numirile politizate, dar și infrastructura deficitară.

Pe segmentul resurselor umane, salarizare și pensii, sindicaliștii semnalează absența unor proceduri de sistem care să prevină abuzurile în Centrala MAE și în Serviciul Exterior. Lipsa acestor proceduri afectează coerența politicii de selecție, promovare și reîncadrare a personalului, generând litigii în instanță și erori în desfășurarea concursurilor.

O problemă semnalată se referă la procedurile de selecție și admitere în Corpul Diplomatic și Consular în perioada 2021-2023, care au fost derulate pe o platformă de concurs achiziționată fără organizarea prealabilă a unei proceduri de achiziție publică, contrar legii. Sindicaliștii susțin că există documente care atestă plata platformei din fonduri MAE, deși oficial ministerul a negat acest lucru.

În ceea ce privește politicile de numiri temporare în funcții de conducere, sindicaliștii critică influențele politice care permit numirea unor persoane fără experiența minimă necesară, iar lipsa unei proceduri transparente favorizează numirile pe criterii de apartenență la grupuri de interese.

De asemenea, se semnalează probleme în procedura de reîncadrare în Centrala MAE după revenirea din misiuni, lipsa de transparență în procesul deciziei de reîncadrare și lipsa predictibilității în construirea unei cariere profesionale.

Pe segmentul administrativ, sindicaliștii atrag atenția asupra stării avansate de degradare a clădirilor MAE, punând în pericol securitatea și sănătatea angajaților. De asemenea, se remarcă lipsa de certitudine cu privire la autorizările necesare pentru lucrările efectuate.

Sindicatul SCUT pentru Administrația Publică solicită implicarea sa în procesele de decizie și soluționare a problemelor semnalate, subliniind importanța unui dialog transparent între sindicate și conducerea ministerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.