Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă în rândul mercenarilor Wagner: `V-au păcălit`

central.asia.com
Wagner PMC

Portalul independent Ostorozjno, Novosti a difuzat marți înregistrări audio ce surprind o revoltă a pușcăriașilor ruși recrutați de gruparea Wagner pentru a lupta în Ucraina, relatează Daily Beast.

Circa 70 de deținuți sunt ținuți într-o pivniță în regiunea Donețk după ce au refuzat să lupte și au intrat în conflict cu comandanții lor, a dezvăluit pentru portalul citat unul dintre pușcăriașii care au reușit să fugă.

Bărbatul susține că împreună cu 10 camarazi a reușit să scape după ce deținuți recrutați s-au revoltat și s-a creat haos, iar acum sunt fugari și se tem pentru viața lor.

„Dacă refuzi să mergi să lupți, oamenii din Wagner vor veni după tine și te vor împușca”, este avertismentul pe care l-a primit, susține recrutul.

Un oficial al Ministerului rus al Apărării a fost înregistrat în timp ce încerca să convingă o mulțime de recruți furioși că cel mai bine pentru ei ar fi respecte ordinele. Recruții ar fi refuzat să fie trimiși să ia cu asalt pozițiile ucrainene pe frontul de est, întrucât și-ar fi dat seama că merg la moarte sigură.

Filmarea de 10 minute publicată de Ostorojno, Novosti ar fi fost făcută pe ascuns.

„Ați primit o misiune ieri, iar voi ați refuzat să o îndepliniți. Nu v-am speriat cu nimic până acum. La ce mi-ar folosi? Vă rog să-mi spuneți: de ce nu v-ați dus?”, le reproșează un reprezentant al Ministerului rus de Externe, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

„Cei dinaintea voastră au trecut prin același lucru, au fost 75 de oameni”, a spus acesta înainte ca un deținut să-l întrerupă: „Din care au rămas câți, 11? Am fost cu ei în spital.”

În înregistrare se aud și alți deținuți protestând că termenii inițiali ai contractului nu prevedeau ce li se cere să facă în acest moment.

În acest punct, oficialul apelează la altă strategie, sperând că va fi mai convingător.

Voluntari într-un contingent special

„Ce tot repetă Evgheni Prigojin pe oriunde merge? Singurul lucru pe care îl aveți de făcut când ajungeți la poziții este să-i omorâți. Aveți voie să luați tot ce are inamicul. Nu puteți lua trofee decât de la cei pe care îi ucideți”.

Oficialul le reamintește că au contract pe șase luni și nu pot pleca înainte de termen decât în cazul în care sunt grav răniți sau uciși.

Comandanții „au dreptul să folosească armele pentru impune disciplina” printre subordonații lor sau să le îndrepte asupra lor dacă își părăsesc pozițiile, i-a avertizat el, moment în care răsună un râset.

„Nu aveți de ce să râdeți”, se aude imediat replica oficialului.

Fără documente asupra lor

Acesta le explică recruților pe care îi califică drept voluntari dintr-un „contingent special” că nu au voie să aibă niciun fel de documente asupra lor.

„Ca și voi, nu port cu mine niciun fel de document de când a început operațiunea militară specială. Nici măcar unul singur. De mi se întâmplă ceva, ei bine, mă pot identifica după ADN”, spune el.

„Situația stă în felul următor: v-a fost atribuită o sarcină și trebuie să o îndepliniți. Aveți încredere în mine”, spune el, informându-i pe bărbați că, în urma refuzului lor de a lua parte la echipele de asalt, vor servi de acum în forțele de poliție ale republicii separatiste proruse din Donețk „în conformitate cu ordinele președintelui”.

Deținuții, care nu par deloc convinși de ce li se spune, vor să afle ce s-a întâmplat cu comandantul lor. Unul dintre ei comentează că a fost „dus undeva”.

„Ce se întâmplă de fapt?”, întreabă deținutul.

După ce alți pușcăriași au încercat să spună că, neavând documente corespunzătoare, nu pot avea nicio garanție că armata nu îi păcălește, un deținut a intervenit: „Măcar oferiți familiilor noastre niște garanții, chiar dacă suntem uciși".

Oficialul pare însă neclintit, anunțând că pleacă în cinci minute. „După ce plec de aici, s-a terminat. Voi lua asta ca pe un refuz categoric și voi raporta acest lucru ca pe un refuz categoric [ de a îndeplini ordinele]”.

Unul dintre deținuții din grupul fugar, care a spus că decizia sa de a se înrola a fost „greșeală monstruoasă”, a declarat pentru Ostorojno, Novosti că armata rusă a încercat să îi arunce pe deținuți în luptă aproape fără pregătire.

Când au început să protesteze, un ofițer militar ar fi fost sincer cu ei: „V-au păcălit”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.