DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Revolta unui medic din București: Suntem simpli 'negrişori pe plantaţie' cărora li se încalcă de prea multe ori drepturile

Inquam Photos / Octav Ganea
UPU Bagdasar Arseni spital unitate de primiri urgente

Medicul specialist ATI Laura Zarafin atrage atenţia asupra supraîncărcării programului de lucru în cazul unora dinspre specialităţile din sistemul sanitar, unde medicii ajung să lucreze mii de ore peste program, şi aminteşte că la Camera Deputaţilor este depus de mai mulţi ani un proiect de lege care se referă la luarea în calculul vechimii a gărzilor făcute de doctori.

  • Context: Ieşirea publică a medicului care trage un semnal de alarmă în privinţa stresului la care sunt supuşi cei din sistemul sanitar are loc după ce un coleg anestezist a făcut infarct la 47 de ani, deşi nu se alfa în categoria persoanelor aflate la risc,

Laura Zarafin, medic de anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic Colentina, îi critică în termeni duri, într-o postare pe Facebook, atât pe legiuitorii români, cât şi pe colegii săi „medici cu titluri, renume şi influenţă” care nu fac nimic în privinţa stresului şi supraîncărcării în care medicii din un ele specialităţi îşi desfăşoară activitatea.

„Aflu că un coleg anestezist, 47 de ani, a făcut infarct şi i s-au montat 2 stenturi. Un medic extrem de bun, anestezist la chirurgie cardiovasculară, un profesionist care muncea enorm. Din nou m-am întrebat dacă există totuşi la nivel de conducere a organizaţiilor profesionale o minimă preocupare pentru ritmul muncii şi stresul din anumite specialităţi . Acest coleg nu avea factori de risc pentru aşa ceva ( ca să nu se apuce toţi 'inteligenţii' să comenteze că era de aşteptat ...). Întreb public dacă există o minimă decenţă a legiuitorului şi a iluştrilor medici cu titluri , renume şi influenţă , care ar fi bine să îi îndemne la acţiuni concrete de protejare a sănătăţii celor ce lucrează mii şi mii de ore peste program şi sute/ mii de zile de gardă . Există o iniţiativă legislativă care zace de 4 ani în sertar la Camera Deputaţilor , care se referă la luarea în calculul vechimii a miilor de zile de gardă”, scrie Laura Zarafin pe reţeaua de socializare.

Medicul consideră că „nu există nici o categorie socio-profesională care să fie forţată să muncească, pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale, 6-7 ani în plus faţă de anii ce figurează în cartea de muncă”, ea criticând lipsa de „preocupare reală„ a oficialilor statului pentru îmbunătăţirea situaţiei din domeniul sanitar.

„Nu este vina noastră că statul român, prin reprezentanţii lui, nu a fost capabil să îşi reţină medicii în ţară. Cu certitudine nu e vina noastră că nu există nici o preocupare reală pentru schimbarea în bine a sistemul sanitar. Şi când mă refer la 'binele sistemului' mă refer în primul rând la un număr suficient de cadre medicale pentru a se putea munci în limitele fiziologice, nu până la epuizare sau cu consecinţe grave pentru sănătate. Suntem simpli 'negrişori pe plantaţie' cărora li se încalcă de prea multe ori drepturile elementare.

Sper că medicul despre care am aflat azi se va însănătoşi şi va avea mult mai multă grijă de el, căci nimeni altcineva nu o va face”, adaugă medicul, relatează News.ro.

Ea susţine că problema gărzilor este doar una dintre problemele care îi afectează pe medici, considerând că întregul regim de muncă al acestora este „greşit”, fapt cauzat de deficitul de personal din sistem.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.