Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă neașteptată în Danemarca după ce Guvernul a anunțat desfințarea Marii Rugăciuni Daneze

studyindenmark.dk
danemarca

Guvernul danez, care sperase să strângă fonduri pentru a finanța creșterea cheltuielilor militare, se confruntă cu o opoziție aproape generală față de încheierea anunțată a sărbătorii legale.

În Danemarca, mocneşte revolta. Cine și-ar fi putut imagina că locuitorii regatului scandinav sunt atât de atașați de "marea lor zi de rugăciune", Store Beddag - Marea Rugăciune Daneză - instituită în a patra vineri după Paști de episcopul Hans Bagger în 1686? Evident că nimeni, în nici un caz, noua coaliție guvernamentală: formată din social-democrați, liberali și partidul centrist al Moderaților. Aceasta a decis să desființeze această sărbătoare, să finanțeze majorarea bugetului apărării și să ajungă astfel la 2% din PIB până în 2030, cu patru ani înainte de programul anunțat inițial, relatează Le Monde preluat de Rador.

De când acest proiect a fost dezvăluit de liderii celor trei partide, pe 14 decembrie, criticile au plouat și nu par să se potolească. Dimpotrivă. Furia continuă să crească. Marți, 17 ianuarie, cele nouă partide de opoziție, de la extrema stângă până la extrema dreaptă, au anunțat că vor refuza să participe la un nou acord privind politica de apărare dacă guvernul nu își retrage propunerea.

Cu câteva momente mai devreme, principalul centru sindical al Danemarcei, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), cu 1,3 milioane de oameni (într-o țară de 5,8 milioane), a lansat o petiție online, prin care le-a cerut tuturor danezilor să o semneze. "Viața nu este doar despre muncă și foi de calcul", afirmă organizația. Marea Zia Rugăciunii este ziua noastră liberă obișnuită, în care ne putem relaxa sau pentru a o petrece alături de familia și prietenii noștri. Acest lucru trebuie să rămână așa și în viitor în Danemarca".

FH intenționează să organizeze o demonstrație în fața parlamentului și cere un referendum. Pe lângă faptul că doresc să elimine o sărbătoare legală, sindicatele acuză guvernul că a pus în joc "modelul danez", prin impunerea agendei de negocieri colective între partenerii sociali, care tocmai au început pentru 600.000 de angajați din sectorul privat.

Nu sunt singurii care protestează. Biserica Evanghelică Luterană – biserică oficială din Danemarca – nu rămâne deoparte. Într-o scrisoare adresată ministrului Cultelor, pe 13 ianuarie, cei zece episcopi ai țării și-au exprimat "uimirea și tristețea" și au denunțat "o ruptură în relația de încredere" dintre Biserică și Stat. Într-un comunicat de presă publicat cu câteva zile mai devreme, aceștia au reamintit importanța tradițiilor și au subliniat că Store Beddag, odată cu revenirea vremii frumoase, este deosebit de propice pentru ținerea confirmărilor.

La rândul lor, economiștii pun la îndoială calculele Ministerului de Finanțe, care mizează pe o creștere a timpului de lucru cu 0,34%, făcând posibilă aducerea în visteria statului a 3 miliarde de coroane (400 milioane euro) și creșterea PIB-ul cu 1,2 miliarde de euro. Cu condiția ca firmele să fie de acord să plătească o zi de salariu în plus angajaților lor și ca danezii să nu fie în concediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.