Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta pe buget CONTINUĂ - PNL anunță SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ în Parlament

sigla pnl

Revolta pe bugetul național e departe de a se fi încheiat. În ciuda promisiunilor social - democraților privind faptul că banii alocați vor fi de ajuns pentru investiții și cheltuieli, liberalii continuă lupta cu guvernul PSD.

“Procentul alocat primăriilor este cel mai mic față de procentul similar alocat prin Legea bugetului în perioada post-criză, ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, acum în procent de 7,5%. Această premieră negativă reprezintă cu siguranță o persistentă presiune politică creată de PSD pentru intimidarea primarilor nealiniați, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale, pentru că, la un astfel de buget subdimensionat, doar sumele de reechilibrare venite de la Guvern pot salva primăriile, iar aceste sume vor fi condiționate, cu siguranță, de obediența politică a primarilor față de PSD-ALDE”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Citește și: Codrin Ștefănescu ANUNȚĂ RĂZBUNAREA PSD după plecările la Pro România: Ne pregătim să primim între 8 şi 11 parlamentari din alte partide

Dacă analizăm cifrele, atât ca procent în PIB dar și ca pondere în total venituri, observăm cu ușurință că finanțarea directă a primăriilor, prin bugetul de stat, s-a diminuat considerabil, pentru ca primarii să ajungă la mâna guvernului. Astfel, din datele alăturate observăm cum evoluția veniturilor administrațiilor locale este descendentă, cu implicații directe și imediate asupra calității serviciilor publice locale de care beneficiază în mod direct contribuabilii în plan local.

 

“În dezbaterile Legii bugetului pe 2019, ce se vor desfășura începând de mâine în Parlament, PNL va susține ca impozitul pe venit să fie distribuit 100% către administraţiile locale, prin montajul trilateral în care 60% din buget va fi alocat către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale, cu observația că acestea din urmă să fie alocate printr-un algoritm imparțial, aplicabil uniform tuturor primăriilor. La fel, PNL va susține înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că autorităţile locale întâmpină mari greutăți în asigurarea sumelor de cofinanţare pentru proiectele europene. Se anunță dezbateri parlamentare tensionate în cazul Legii bugetului de stat pentru 2019, într-un an în care PSD-ALDE transformă orice decizie de politică economică într-un instrument electoral ce va fi util pentru pregătirea seriei de alegeri pe care le vom traversa în 2019 (europarlamentare și prezidențiale) și 2020 (locale și generale)”, precizează liberalul Marilen Pirtea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.