DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

REVOLTĂTOR: Procurorii detonează BOMBA în cazul Colectiv

colectiv

Stingătoarele aflate în incinta clubului Colectiv erau expirate, iar după izbucnirea incendiului un bărbat a încercat să stingă focul aruncând cu bere, se arată în draftul de rechizitoriu întocmit de procurorii Parchetului General.

În documentul procurorilor se arată că, înainte de concertul formaţiei Goodbye to Gravity, unul din angajaţii firmei de artificii, Marian Moise, a încercat să folosească un extinctor, însă a constat că nu funcţionează, fiind expirat.

Citește și: SURSE: Cine este ofițerul acoperit din conducerea PSD

Expertiza tehnică efectuată în dosar a confirmat faptul că stingătoarele aflate în club în momentul incendiului erau expirate. 

"Sub primul tablou electric, din încăperea notată cu litera C (n.n. compartimentul secundar din incinta sălii de divertisment, situat pe partea stângă imediat după intrare), au fost descoperite cinci stingătoare care au fost analizate, ocazie cu care s-au constatat următoarele: primul stingător este model P6, cu pulbere, ultima verificare fiind menţionată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014. Pe furtunul de evacuare se văd urme de substanţă albă, ceea ce denotă că stingătorul a fost utilizat; manometrul indică lipsa presiunii. Al doilea stingător este model G2, cu dioxid de carbon, ultima verificare fiind menţionată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014; nesigilat, fără manometru şi furtun. La distanţa de 1,75 m, faţă de stâlpul nr. 1 de susţinere a plafonului, către intrarea în incinta clubului, sub stratul de funingine de pe podea a fost descoperită o piesă metalică (marcată cu litera O), sub forma unei tije, prevăzută la un capăt cu un cerc, având ataşat un rest colier plastic de culoare roşie. Această piesă metalică (marcată cu litera O) are lungimea totală de 5 cm şi un diametru al părţii circulare de 2 cm şi este posibil să fie un inel de siguranţă al unui extinctor", se arată în rechizitoriu. 

După izbucnirea incendiului, solistul formaţiei Goodbye to Gravity a cerut un stingător, iar o persoană a încercat să stingă focul aruncând cu bere, mărturie în acest sens fiind declaraţiile date de mai mulţi supravieţuitori. 

"În deschiderea concertului au fost aprinse artificiile de pe scenă care erau în formă de vulcan şi aruncau scântei la o înălţime mare. (...) A început spectacolul şi au fost cântate aproximativ patru melodii care mi-au plăcut foarte mult. La începutul celei de a cincea melodie s-a aprins o altă artificie tot în formă de con, care era instalată pe stâlpul din stânga mea şi dreapta scenei, stâlp care susţinea clădirea şi se afla spre uşa de ieşire. După ce s-a aprins această artificie, am văzut că a înflorit ca o floare de lotus şi scânteile nu au mai ţâşnit drept, ci s-au prelins pe stâlp. Imediat stâlpul a luat foc şi flăcările s-au întins încet spre tavan. Vocalistul formaţiei a cerut un extinctor şi am văzut că din public au încercat să-l stingă cu bere. Nu a avut nimeni un extinctor şi nici alt sistem de stingere a incendiului nu ştiu dacă exista. Stâlpul care s-a aprins, ca şi ceilalţi stâlpi, erau îmbrăcaţi în burete şi practic acest burete se aprinsese. La început flacăra era subţire şi urca încet înspre tavan, fapt ce nu a creat panică, însă în scurt timp flacăra a stins tavanul şi atunci focul s-a extins foarte repede. Cineva, cred că dintre organizatori, în acel moment a strigat: Toată lumea afară!, moment în care s-a creat panică şi toată lumea s-a îndreptat spre ieşire (...)", se arată în declaraţia dată de unul din supravieţuitori. 

"Ţin minte că artificiile au izbucnit din două recipiente, poziţionate pe verticală. Jetul de scântei a ajuns foarte aproape de stâlp, iar la un moment dat am observat în partea superioară a stâlpului de susţinere, din partea stângă, cum se priveşte spre scenă, în apropierea tavanului, o flacără destul de mică. Solistul a făcut remarca - 'Aceasta nu era în program!' , după care un bărbat încerca să arunce pe flacăra respectivă cu un lichid (presupun că era spuma de la o bere sau şampanie), însă nu ajungea la flacără. Nu am văzut ca cineva să folosească un extinctor. Totul a durat câteva secunde, timp în care flacăra s-a extins (...)", spune un alt supravieţuitor al incendiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.