Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluție în Justiția din Polonia. Majoritatea parlamentară conservatoare trece frâiele Justiției de la CSM la Guvern și Parlament

sputnik
polonia

Parlamentul polonez a adoptat miercuri două proiecte de lege care, potrivit opoziţiei, reprezintă un nou pas în direcţia preluării controlului sistemului judiciar de către majoritatea conservatoare, slăbind separarea puterilor, transmite AFP preluat de agerpres.

Legea salarizării unice, bumerang pentru PSD. Dezastrul ascuns în strategia de acoperire a pensiilor și salariilor

Conform primei legi, referitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), Parlamentul va fi cel care va alege membrii acestei instituţii. Cea de-a doua lege votată, privind regimul tribunalelor de drept comun, prevede că ministrul Justiţiei va numi preşedinţii de tribunale. 

În ochii unui mare număr de jurişti, noile măsuri merg contra independenţei puterii judiciare şi separării puterilor executivă, legislativă şi judiciară, notează AFP. 

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Magistraturii că este "o corporaţie care, ea singură, decide totul", dar şi magistraţii, apreciaţi ca fiind o "castă" cu rădăcini în vremea comunismului, care serveşte interesele grupurilor politice, nu ale cetăţenilor. 

"Este timpul să schimbăm toate astea", a declarat Ziobro, într-o dezbatere în Parlament asupra celor două legi. 

De la sosirea la putere, în toamna lui 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a preluat controlul Tribunalului Constituţional, fapt ce a condus la mari manifestaţii de stradă. 

"Ministrul Justiţiei va deţine de acum încolo controlul direct asupra tuturor preşedinţilor de tribunale, la toate nivelurile. Acest gen de procedură funcţiona în comunism", a declarat deputatul de opoziţie Jacek Protasiewicz. 

Potrivit lui Waldemar Zurek, purtător de cuvânt al Consiliului Magistraturii, "noile legi încalcă Constituţia". 

În virtutea noii legi, ministrul Justiţiei va dispune de un termen de 6 luni timp în care va putea înlocui orice preşedinte de tribunal fără a furniza motive. Noii preşedinţi vor putea la rândul lor să-i înlocuiască pe judecători. 

Aceasta înseamnă că PiS, după Tribunalul Constituţional, "cucereşte ansamblul sistemului de justiţie", a afirmat Zurek, într-un interviu recent pentru AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.