Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rex Tillerson începe o vizită în India, după o primire rece în Pakistan

Time
Rex Tillerson

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, s-a aflat marţi pentru o scurtă vizită în Pakistan, unde a avut parte de o primire rece în contextul relaţiilor tensionate între Washington şi Islamabad, transmite AFP, conform agerpres.ro

Scopul vizitei lui Tillerson, primul responsabil de rang înalt al administraţiei Trump care se deplasează în Pakistan, a fost să convingă autorităţile de la Islamabad să lupte mai activ împotriva grupărilor insurgente care operează pe teritorului acestei ţări şi în Afganistan. 

La sosirea pe aeroportul din Islamabad, Rex Tillerson a fost întâmpinat doar de un funcţionar de rang secund din Ministerul de Externe pakistanez, sub protocolul în vigoare, precum şi de ambasadorul american David Hale. 

Secretarul de stat a avut ulterior întrevederi cu prim-ministrul Shahid Khaqan Abbasi şi cu şeful armatei pakistaneze, generalul Qamar Javed Bajwa. 

Vizita lui Tillerson intervine pe fondul tensiunilor diplomatice acute între cele două state după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat în luna august Islamabadul de joc dublu în Afganistan şi adăpostirea pe teritoriul său a unor 'agenţi ai haosului'. 

'Secretarul de stat a reiterat mesajul preşedintelui Trump, acela că Pakistanul trebuie să-şi sporească eforturile pentru eradicarea teroriştilor de pe teritoriul ţării', a indicat ambasada SUA într-un comunicat. 

Totodată, Tillerson a exprimat 'recunoştinţa' sa guvernului şi armatei pakistaneze pentru eliberarea unei familii americano-canadiene ţinute ostatică, operaţiune desfăşurată în baza informaţiilor primite de la serviciile americane. 

'Am obţinut rezultate în lupta împotriva terorismului', a replicat premierul pakistanez, arătându-se dornic să 'construiască o relaţie formidabilă' cu SUA. 

Shahid Khaqan Abbasi a condiţionat însă 'promovarea păcii şi stabilităţii în regiune' de 'soluţionarea conflictului din Kashmir' cu India, ale cărei trupe comit 'grave încălcări ale drepturilor omului'. 

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a lăsat să se înţeleagă la începutul lunii octombrie că împotriva Pakistanului ar putea fi adoptate sancţiuni financiare, el mai sugerând că Islamabadul şi-ar putea pierde statutul de aliat al SUA în afara NATO. În virtutea acestui statut - acordat de SUA unui număr de 16 ţări -, Pakistanul a beneficiat de asistenţă de miliarde de dolari şi de acces la anumite tehnologii militare americane avansate. 

După mai puţin de patru ore petrecute la Islamabad, Rex Tillerson s-a îndreptat spre New Delhi, unde avea programate pentru miercuri întâlniri cu prim-ministrul Narendra Modi şi cu omologul său indian, Sushma Swaraj, potrivit agenţiei Reuters. 

Vizita lui Tillerson are loc la o săptămână după un discurs rostit la Washington, în care a vorbite despre dorinţa Statelor Unite de a 'aprofunda în mod dramatic' cooperarea cu India, în care vede un partener-cheie în contracararea influenţei Chinei în Asia. 

India este deja o piaţă majoră pentru Statele Unite, schimburile comerciale bilaterale cifrându-se anul trecut la 115 miliarde de dolari, iar partenerii ambiţionând o creştere a acestora până la nivelul de 500 miliarde de dolari în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.