Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezoluție ISTORICĂ a ONU: Colonizarea Cisiordaniei va fi OPRITĂ! Ce au făcut SUA

israel gaza

Statele Unite nu şi-au exercitat dreptul la veto şi au permis, astfel, adoptarea vineri a unei rezoluţii prin care Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cere ca Israelul să înceteze acţiunile de colonizare. Măsura sfidează solicitările preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, şi pe cele ale unor membri ai Congresului, şi a provocat reacţii atât de partea israeliană, cât şi de cea palestiniană, relatează Reuters.

Cei 15 membri ai Consiliului au adoptat, astfel, rezoluţia, cu 14 voturi pentru şi o abţinere - cea a SUA. Administraţia Obama se abate, astfel, de la abordarea americană ce presupune protejarea Israelului, aliat ce primeşte sprijin militar american anual în valoare de 3 miliarde de dolari, notează agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Imagini GROAZNICE cu trei soldați turci arși de vii de Statul Islamic (+18)

Rezoluţia a fost propusă de Noua Zeelandă, Malaezia, Venezuela şi Senegal la o zi după de Egiptul retrăsese documentul în urma presiunilor exercitate de Israel şi de preşedintele ales al SUA, notează Reuters. Este prima rezoluţie privind Israelul şi palestinienii pe care consiliul o adoptă de opt ani încoace.

Autorităţile israeliene şi Donald Trump ceruseră administraţiei Obama să îşi exercite dreptul la veto în acest dosar. După votul din consiliu, Trump a scris pe Twitter că "în ce priveşte ONU, lucrurile se vor schimba după 20 ianuarie", cu referire la data în care va repune jurământul în calitate de preşedinte al SUA.

Citește și: Acesta e cel mai TRĂSNIT anunț: Ce loc de muncă oferă o companie

Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU, a declarat că "rezoluţia reflectă felul în care decurg acţiunile de pe teren şi este în concordanţă cu politica SUA pe durata administraţiilor republicane şi democrate, iar acest for a fost de multe ori părtinitor în defavoarea Israelului". Powers a adăugat că există în continuare teme importante pe care rezoluţia nu le clarifică, că SUA nu sunt de acord cu tot conţinutul documentului şi, de aceea, nu a votat în favoarea rezoluţiei.

Rezoluţia prevede ca Israelul să înceteze imediat şi complet colonizarea teritoriilor palestiniene ocupate, inclusiv a estului Ierusalimului şi arată că înfiinţarea de colonii nu e validă din punct de vedere legal şi încalcă flagrant legislaţia internaţională.

Citește și: `Clanul Bușoi` a luat în stăpânire Banatul (presa)

Demersul ONU este "o lovitură asupra politicilor Israelului, o condamnare internaţională a acţiunilor de colonizare şi o susţinere fermă a soluţiei a două state", a spus un reprezentant al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Ambasadorul israelian la ONU a declarat că "era de aşteptat ca cel mai important aliat al Israelului să acţioneze în concordanţă cu valorile pe care le împărtăşim". Ambasadorul Danny Danon a mai spu că nu are niciun dubiu că viitoarea administraţie americană şi viitorul secretar general al ONU vor plasa relaţia dintre ONU şi Israel într-o nouă eră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.