Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezoluție a Parlamentului European: Ajutorul acordat migranților nu este infracțiune

Parlamentul European 4

Persoanele care acordă ajutor migranţilor din motive umanitare nu ar trebui să facă obiectul unor sancţiuni penale, se arată într-o rezoluţie fără caracter legislativ adoptată joi de Parlamentul European, relatează AFP, conform agerpres.

"Statele membre trebuie să se asigure că ajutorul umanitar acordat migranţilor nu este considerat infracţiune", au declarat eurodeputaţii într-un text adoptat în sesiunea plenară la Strasbourg.

În conformitate cu o legislaţie europeană din 2002, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să impună sancţiuni penale împotriva persoanelor care "facilitează" intrarea, tranzitul şi şederea ilegală a migranţilor.

Parlamentul European reaminteşte însă că această legislaţie oferă de asemenea posibilitatea de a face o excepţie în cazurile considerate "umanitare".

PE îşi exprimă totodată regretul că doar "câteva state membre" au inclus această excepţie în legislaţia lor naţională şi le invită să facă acest lucru pentru a "garanta că indivizii şi organizaţiile societăţii civile care ajută migranţii din motive umanitare nu sunt urmăriţi penal".

De asemenea, deputaţii europeni au solicitat Comisiei Europene să clarifice ce forme de ajutor nu ar trebui penalizate. "Acest lucru este esenţial în contextul în care indivizi şi ONG-uri lucrează din greu pentru a salva vieţi pe mare şi pentru a oferi ajutor pe uscat", a declarat eurodeputatul britanic Claude Moraes.

Parlamentul European menţionează cazul căpitanului unei navei umanitare a unui ONG care a salvat migranţi în Mediterana şi care este blocat acum în Malta, unde este acuzat că nu a avut documentele necesare pentru a intra în apele malteze.

În luna mai, un tribunal din Lesbos a eliberat trei spanioli şi doi danezi acuzaţi că au contribuit la intrarea ilegală a unor migranţi pe această insulă greacă din estul Mării Egee, unde ei participau la operaţiuni de salvare pe mare din 2016 .

În Franţa, mai multe persoane care au venit în ajutorul migranţilor care voiau să intre în ţară trebuie să răspundă în instanţă pentru acţiunile lor şi unii au fost condamnaţi la amenzi sau la pedepse cu închisoarea cu suspendare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.