Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezoluție ONU: Conflictele armate să nu distrugă sursele de apă, hrană și îngrijiri medicale

france24
alep siria razboi

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie care cere cruţarea instalaţiilor civile în conflicte, permiţând accesul la apă, hrană sau îngrijiri medicale şi care ar urma să garanteze supravieţuirea populaţiilor prinse în capcană de lupte, relatează AFP.

Redactată de Vietnam, preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate în aprilie, textul "condamnă cu fermitate" atacurile împotriva "elementelor indispensabile supravieţuirii" populaţiilor. Rezoluţia "condamnă de asemenea recursul la foamete ca armă de război", precum şi interdicţiile pentru accesul la ajutor umanitar în timpul conflictelor.

De la Yemen la Siria, din Etiopia în Sudanul de Sud şi din Ucraina în Nigeria, exemplele abundă în aceste domenii, a reamintit secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, în cadrul unei sesiuni virtuale a Consiliului de Securitate organizată la nivel ministerial.

"Orice atac împotriva aprovizionării cu alimente şi a infrastructurilor alimentare este inacceptabil", a afirmat responsabilul ONU, subliniind că o simplă alterare a furnizării de apă într-un conflict ar putea avea "consecinţe enorme".

Din punctul de vedere al lui Peter Maurer, preşedinte al Comitetului internaţional al Crucii Roşii, în conflicte "nu există adesea apă potabilă de băut, nu există electricitate pentru case sau serviciile de sănătate care îi tratează pe răniţi şi bolnavi".

"Facem apel la luarea de măsuri", la respectarea dreptului internaţional umanitar, "pentru ca serviciile de sănătate şi instalaţiile legate, în domeniul apei, sanitare şi de electricitate, să fie protejate", a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.