Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultatele recensământului din R. Moldova au fost ascunse cu premeditare

Rezultatele recensământului populaţiei şi locuinţelor efectuat în 2016 în Republica Moldova întârzie să fie făcute publice din cauza situaţiei legate de forţa de muncă de pe teritoriul republicii, susţine comentatorul politic Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial.

'Pe lângă faptul că s-a lucrat neprofesionist în cadrul acestui recensământ, ştiu sigur că au existat intenţii ale unor oameni influenţi din politica moldovenească de a tăinui realităţile din Republica Moldova. De aceea nu au fost făcute publice rezultatele', a declarat joi Vlad Ţurcanu, la Radio Chişinău.

'Sabotori' ucraineni, arestaţi în Crimeea. Ei pregăteau atacuri asupra unor obiective militare

Potrivit acestuia, tergiversarea anunţării rezultatelor recensământului nu ar avea vreo legătură cu problema naţională sau cu faptul că ar ieşit la număr mai mulţi români, ci tocmai cu forţa de muncă din republică.

"S-au tăinuit cifre vreme de doi ani pentru ca să nu se sperie investitorii. Realitatea cu privire la forţa de muncă şi cu privire la numărul (real) al cetăţenilor din Republica Moldova şi care sunt sau nu sunt angajaţi, care plătesc sau nu impozite, poate să fie devastatoare. Dacă această situaţie, pe care noi o vedem pe stradă sau mergând în localităţile rurale, va fi centralizată în cifre la Biroul Naţional de Statistică, va fi un şoc pentru noi şi mai ales pentru partenerii noştri europeni, care fie că au cifre vechi, fie promisiuni ce nu ţin cont de realitate', explică el.

Cinci persoane au fost ÎMPUŞCATE în apropiere de un protest anti-Trump FOTO/VIDEO

Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova (BNS) a anunţat marţi că a finalizat introducerea datelor din toate cele peste 4.235.000 de chestionare de la recensământul din 2014. Rezultatele finale, însă, vor fi prezentate abia în primăvara anului viitor.

Până atunci, datele vor fi procesate şi confruntate cu informaţii din alte baze de date pentru a verifica numărul persoanelor nerecenzate. BNS a admis anterior că nu toate gospodăriile au fost recenzate, în special, în municipiul Chişinău, unde nu au fost colectate datele de la peste 48.000 de familii, transmite agerpres.

Publicarea datelor recensământului, realizat în mai 2014, a fost cerută în mai multe rânduri de societatea civilă, aminteşte canalul media citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.